Chinurile rujeolei la copii. Ce complicaţii sunt asociate cu boala care a ucis 25 de copii români în acest sezon

1 2 jpg jpeg

Erupţii pe corp, temperatură ridicată, tuse, insuficienţă respiratorie şi dependenţă de aparate. Sunt doar câteva dintre chinurile prin care trec micuţii care fac complicaţii în urma rujeolei, boala care face ravagii în România încă de anul trecut. Cu peste 5.500 de cazuri raportate la nivel de ţară şi 25 de decese, cel mai recent înregistrat joi în Oradea, părinţii şi medicii care tratează astfel de cazuri grave vorbesc despre o experienţă traumatizantă pentru copii, care însă poate fi evitată prin vaccinare.

Mămicile care au făcut nopţi albe în spitale alături de copiii lor spun că îi văd pe aceştia cum rămân, încetul cu încetul, fără vlagă, sub privirile disperate ale doctorilor care, uneori, nu mai au soluţii şi îi pierd din cauza complicaţiilor. Trei sferturi din cele 25 de decese cauzate de rujeolă s-au produs prin pneumonie, insuficienţă respiratorie şi bronhopneumonie, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De fapt, e un cumul de factori, arată medicul Geza Molnar, infecţionist.

„Rujeola e o boală a întregului corp, poarta de intrare fiind tractul respirator. Fiecare individ are o floră microbiană proprie.

Organismul fiind slăbit, bacteriile capătă posibilităţi mari de răspândire. Copiii, dacă sunt prematuri sau distrofici sau trăiesc în condiţii sociale nefavorabile, cu deficit de vitamine, fac mai repede boala”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Geza Molnar.