Am văzut cum se fabrică medicamentele homeopatice
Practic, tincturile si dilutiile dinamizate reprezinta esenta medicamentelor homeopatice.
Pentru prepararea tincturilor exista o intreaga procedura ce contine mai multe etape foarte bine respectate. Pentru ca nu am primit niciun document oficial, o sa va reproduc din memorie ce am vazut si ce ni s-a spus. Fac aceasta precizare pentru ca s-ar putea ca relatarea mea sa nu fie foarte stiinitifica si sa omita anumite etape.
Medicamentele homeopatice sunt 100% naturale si au la baza o singura materie prima. Deoarece materia prima trebuie colectata si procesata intr-un anumit moment, exista o anumita periodicitate in fabricarea mediamentelor. Dupa recoltare, plantele sunt verificate cu tot felul de aparate pentru a nu contine urme radioactive sau alti factori care le pot afecta eficienta.
Apoi, plantele sunt curatate, sunt alese partile ce vor fi folosite in fabricarea medicamentelor si sunt puse la macerat. Folosind o formula standard referitoare la cantitatea de plante vs cantitatea de alcool, plantele sunt lasate o perioada fixa de timp in alcool. In toata aceasta perioada continutul recipientilor este amestecat zilnic la aceeasi ora.
Dupa incheierea perioadei de macerare, solutia obtinuta este filtrata iar aceasta este tinctura mama.
Din aceasta tinctura se ia o parte si se amesteca cu alte 99 de parti de solvent. Rezultatul obtinut se dinamizeaza (sau se potenteaza), adica se scutura de un numar standard de ori intr-o perioada standard de timp (257 de ori in 7 secunde) si astfel se obtine o dilutie de 1/10 din Tinctura Mama (dilutia 1CH) si o dilutie de 1/100 din planta de origine (deoarece si tinctura este la randul ei o dilutie de 1/10).
Daca din dilutia 1CH se ia o parte si se amesteca cu alte 99 parti de solvent alcool 70% si se dinamizeaza conform standardelor pe care vi le-am descris anterior, se obtine o dilutie 2CH.
Dupa ce am vazut cum se proceseaza tinctura mama, am mers in urmatoarea cladire unde se fabricau granulele.
Eu le spun granule la modul general, insa corect ar fi sa le denumesc pe fiecare in functie de marime. Exista de fapt “granule” si “globule”, amandoua au la baza un cristal de lactoza cu un diametru de 10 microni, pe care se adauga succesiv straturi formate dintr-un amestec de zahar (85%) si lactoza (15%). Globulele au un diametru de 1.8 mm iar granulele au un diametru de 3.9 mm.
Apoi am trecut la cea de-a treia etapa a fabricarii medicamentelor homeopate, cand dilutia este impregnata pe granule.
Prin usa deschisa de la turbina care se invartea incet dar sigur, am vazut granulele cum danseaza in timp ce tinctura era stropita peste ele.
Metoda folosita se numeste “Tripla impregnare” si garanteaza ca dilutia patrunde pana in mijlocul granulei asa ca toate interdictiile legate de atingerea medicamentelor cu mana nu isi mai au rostul.
Probabil cele mai informatii obtinute in aceasta vizita, se refera la faptul ca medicamentele homeopate parcurg acelasi traseu ca si medicamentele alopate. Astfel: este nevoie de studii care sa le demonstreze eficacitatea, fabricarea lor trebuie sa urmeze regulile generale de fabricare a medicamentelor, este nevoie de autorizatie de punere pe piata, sunt verificate de Agentia Nationala a Medicamentelor atat din Franta unde sunt fabricate dar si din fiecare tara unde exista in farmacii.