Reguli de sănătate sexuală pe care le poţi încălca

3 mai 2018   Tulburări sexuale

Dacă eşti femeie tânără ai risc crescut de HPV

Prezenţa virusului HPV poate creşte riscul de cancer cervical, dar la fel de periculoase pentru sănătatea aparatului reproducător sunt şi bacteriile Chlamydia şi Neisseria gonorhoeae, care dă infecţia gonoreea. Acestea din urmă pot provoca boli inflamatoare şi infertilitate.

Ia legătura cu medicul de familie sau ginecolog o dată la 6 luni şi fă un set de investigaţii medicale, inclusiv un test Babeş-Papanicolau, care depistează aceste bacterii şi virusuri.

Sunt recomandate în special persoanelor cu parteneri multipli sau care fac sex neprotejat. Chiar şi cei care au un partener stabil este indicat să se testeze anual, pentru că pot fi purtători pasivi.

Cere sfatul ginecologului după ce încerci să rămâi însărcinată mai mult de un an

Adresează-te unui medic specialist imediat ce vă doriţi un copil sau chiar mai devreme de un an. Puteţi face unele teste care să fie utile înaintea unei sarcini, mai ales dacă ai o menstruaţie dureroasă, un ciclu menstrual neregulat sau dacă ai suferit în trecut de o afecţiune ca endometrioza, sindromul inflamator pelvian. Toţi aceşti factori influenţează fertilitatea.

Citeşte şi: Ce analize sunt indicate înainte de sarcină

Dublează doza de antibiotic când iei antibiotic

Cele mai multe tipuri de antibiotice care sunt prescrise pentru o infecţie urinară de pildă nu influenţează modul în care funcţionează pilulele anticoncepţionale. Au acest efect antibioticele indicate în tuberculoză.

Află 10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale AICI

Totuşi, înainte de a începe tratamentul întreabă medicul ginecolog dacă este cazul să dublezi doza de anticoncepţionale.

Mai multe