„Pierdut libido. Îl vreau înapoi!“

17 noiembrie 2016   Tulburări sexuale

Este influenţat de hormoni

Un rol important în diminuarea sau în creşterea apetitului sexual îl au hormonii. La ambele sexe, dorinţa sexuală este strâns legată de testosteron. Atât la femei, cât şi la bărbaţi, secreţia acestui hormon este influenţată de vârstă. Nivelul său maxim este între 20 şi 30 de ani, după care scade treptat, odată cu înaintarea în vârstă.

La femei, testosteronul mai oscilează şi în funcţie de ciclul menstrual. S-a crezut multă vreme că la menopauză libidoul scade foarte mult. Un studiu recent arată însă că femeile de peste 50 de ani şi care sunt la menopauză au o sexualitate împlinită.

Pentru femei, un rol important îl are şi estrogenul, hormon sexual care ajunge la nivelul său maxim la ovulaţie. El creşte circulaţia sangvină pelviană, pregătind organismul pentru un eventual contact intim.

La bărbaţi, dorinţa sexuală are un parcurs liniar, deoarece este influenţat doar de testosteron, hormonul sexual masculin secretat în mod continuu. Există şi alţi factori de luat în considerare, (cum este stresul), care pot diminua dorinţa sexuală.

De ce scade dorinţa sexuală

Oamenii de ştiinţă spun că toamna şi iarna, din cauza lipsei de lumină, suntem trişti, avem tulburări de somn, ne simţim fără vlagă, luăm decizii cu dificultate, nu avem poftă de mâncare şi, uneori, ne confruntăm cu tulburări sexuale.

Scăderea dorinţei poate fi cauzată şi de boli de origine endocrină (hipotiroidismul, tumori hipofizare), cât şi de depresie.

Andropauza, echivalentul menopauzei, este definită prin scăderea nivelului de testosteron la persoanele de sex masculin, situaţie care poate modifica dorinţa sexuală la unii bărbaţi. La fel se întâmplă şi în urma administrării de medicamente, cum sunt antidepresivele şi antihipertensivele (diuretice).

Când apetitul sexual este diminuat

În caz de pierdere a libidoului, este recomandat un consult la medicul specialist, pentru a identifica exact cauza. În funcţie de aceasta, el poate recomanda un tratament medicamentos, psihoterapie sau chiar terapie de cuplu. Hipnoza poate fi eficientă atunci când scăderea libidoului este de origine psihologică, explicată de stres, de exemplu, sau de un blocaj.

Info

Suprasolicitarea şi oboseala pun sexul foarte jos pe lista de priorităţi.

Ce implicaţii are stresul

Stresul are efecte variabile asupra libidoului, potrivit oamenilor de ştiinţă. El secretă adrenalină, hormon ce determină accelerarea bătăilor inimii şi creşterea presiunii sangvine. Paradoxal, unii bărbaţi nu pot să întreţină relaţii sexuale atunci când sunt foarte stresaţi. Alţii caută bunăstarea dată de endorfinele secretate după orgasm: un bun remediu împotriva stresului!

Libido anormal de mare? Poate fi vorba de o problemă psihologică

O dorinţă foarte mare pentru sex poate fi considerată o boală psihologică în sine. Experţii au venit cu un set de criterii de diagnostic pentru aşa-numita tulburare hipersexuală, deşi nu este încă un diagnostic psihologic oficial.

Potrivit specialiştilor, sexul poate fi o formă de automedicaţie pentru unele persoane care suferă de anxietate. Lipsa stimei de sine şi alte sentimente adânc înrădăcinate pot scădea şi ele apetitul sexual.

Ştiai că...

... în timpul alăptării, hormonul prolactină inhibă dorinţa sexuală?

Aşa îţi îmbunătăţeşti viaţa sexuală!

- fă exerciţii fizice regulate;

- comunică deschis cu partenerul despre preferinţele sexuale;

- fii disponibil pentru relaţiile intime, căci aşa previi rutina şi plictiseala;

- încearcă noi poziţii sexuale.

Mai multe