Hormonii sexuali şi rolurile lor multiple
Cunoscute şi ca gonade, ovarul şi testiculele sunt principalele glandele care secretă hormonii sexuali. Printre cei feminini, se numără estrogenii (estradiol, estronă şi estriol) şi progesteronul, iar dintre cei masculini, testosteronul.
Estrogenul induce modificări fizice şi psihice
La pubertate, estrogenul începe să fie produs la nivelul ovarelor (în cantităţi mai mici, este secretat şi de glandele suprarenale şi de ţesutul adipos). Acest hormon este responsabil, printre altele, de creşterea sânilor, de instalarea menstruaţiei, apariţia părului pubian şi de ovulaţie. De asemenea, pregăteşte corpul femeii pentru eliberarea unui ovul. În sarcină, nivelul estrogenului creşte foarte mult, sub acţiunea placentei. Estrogenul este implicat şi în menţinerea lubrifierii vaginale, precum şi în tulburările de dispoziţie precum depresia postnatală. La menopauză, cantitatea de estrogen scade simţitor, ceea ce induce simptomele specifice acestei perioade, printre care bufeurile şi uscăciunea vaginală. Totodată, nivelul scăzut de estrogen de la menopauză expune femeia riscului cardiovascular, întrucât acest hormon protejează inima. Expunerea la estrogen pe o perioadă mai mare creşte uşor riscul de cancerul mamar. Este vorba despre femeile a căror menstruaţie s-a instalat înainte de 12 ani şi a căror menopauză survine târziu, după 55 de ani.
Progesteronul susţine sarcina
Celălalt hormon sexual feminin important, progesteronul este produs după ovulaţie. Stimulează îngroşarea pereţilor interni ai uterului, pregătind „terenul” în eventualitatea apariţiei unei sarcini. De altfel, acest hormon este esenţial pentru susţinerea sarcinii. Un alt mare rol important al progesteronului este de a echilibra activitatea estrogenului. Nivelul scăzut de progesteron este asociat cu infertilitate, cu pierderea sarcinii, precum şi cu depresia, insomnia, schimbarea stării de spirit, menstruaţia neregulată şi cu lipsa libidoului. Deficitul de progesteron este şi cauză a sindromului premenstrual, care apare cu 7-10 zile înaintea menstruaţiei. Se manifestă prin tensiuni la nivelul sânilor, migrene, astenie, tulburări urinare.
Ce este sindromul ovarelor polichistice
Una dintre cele mai frecvente tulburări endrocrine la femei este sindromul ovarelor polichistice. Se manifestă prin infertilitate, lipsa ovulaţiei, menstruaţii neregulate sau absente, creşterea excesivă a părului, acnee, chisturi pe ovare. Sindromul ovarelor polichistice poate creşte riscul de hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare şi de cancer endometrial.
Testosteronul susţine libidoul
Cel mai important hormon sexual masculin, testosteronul este asociat cu virilitatea şi menţinerea dorinţei sexuale. Acest hormon este prezent încă de la naşterea copilului de sex masculin, pentru ca nivelul lui să scadă până în jurul vârstei de 13-14 ani, când creşte din nou. Testosteronul activează producerea spermatozoizilor, susţine dezvoltarea caracterelor sexuale, masa musculară, dezvoltarea vocii (îngroşare). De asemenea creşte apetitul sexual atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor (în cazul lor, este secretat de suprarenale). Scăderea lui este asociată cu lipsa libidoului, cu tulburările erectile (impotenţă), dar şi cu transpiraţii nocturne, cu scăderea masei musculare, cu creşterea ţesutului adipos, tulburări de concentrare, cu apneea de somn şi cu iritabilitatea. Pe măsura înaintării în vârstă, corpul produce din ce în ce mai puţin testosteron.
Bine de ştiu!
Secreţia de estrogen este prezentă şi la bărbaţi, în cazul lor sinteza acestui hormon survenind la nivelul testiculelor şi al glandelor suprarenale.
Estrogenul este implicat în prevenirea osteoporozei, întrucât împiedică rarefierea masei osoase.
Hormonul luteinizant (LH) şi hormonul de stilumare foliculară (FSH) stimulează ovarele şi testiculele să producă estrogeni, respectiv testosteron.