De ce dispare dorinţa femeii?
Stresul de la locul de muncă, grijile zilnice, medicamentele, oboseala şi rutina -toate pot duce în timp la scăderea secreţiei hormonilor sexuali, respectiv a libidoului femeii. Pe lângă toate acestea, şi o parte dintre problemele ginecologice pot cauza în timp lipsa dorinţei sexuale. Lăsată nerezolvată, ,,problema” poate avea urmări asupra vieţii de cuplu: tensiuni, conflicte, în unele cazuri, chiar divorţ.
Infecţiile vaginale pot scădea libidoul
O mare parte dintre femei se confruntă cu dureri şi cu usturimi în timpul actului sexual. Dintre ele puţine ajung la medic. Senzaţia de disconfort, uneori resimţită în timpul penetrării sub formă de înţepături şi de arsuri, poate apărea ca urmare a unor tulburări sau probleme ginecologice: lubrifierea insuficientă, infecţia vaginală (cea uterină, cea de la nivelul ovarelor, a trompelor, a tractului urinar), boala inflamatorie pelviană, endometrioza (creşterea anormală a celulelor de pe pereţii uterului).
Asemenea chisturilor, şi tumorile ovariene pot afecta dorinţa sexuală. Parte din tratament, operaţiile clasice sau cele laparoscopice (fie că este vorba de extirparea chistului sau a unei părţi din ovarul afectat) pot scădea apetitul sexual.
Tocmai de aceea, medicii recomadă ca în timpul operaţiilor să se îndepărteze cât mai puţin din ovar, astfel încât funcţiile hormonale să rămână la niveluri normale.
Simptomele fibromului ,,alungă” dorinţa
Cunoscută ca fiind una dintre cele mai frecvente tumori necanceroase ginecologice, fibromul uterin se numără printre afecţiunile care scad dorinţa sexuală. Studiile au arătat că aproximativ 45% dintre femeile trecute de 35 de ani sunt diagnosticate cu unu sau mai multe fibroame uterine.
Din cauza localizării lui, fibromul poate provoca mai multe simptome supărătoare (sângerări menstruale abundente şi prelungite, durere sau presiune pelviană, durere în timpul actului sexual, probleme urinare etc.), ceea ce poate afecta viaţa sexuală.
Dacă în cazul unor femei, simptomele bolii sunt uşoare, iar apetitul sexual este la limite normale, în cazul celor care au simptome severe, starea de disconfort este una continuă. De aceea, şi libidoul este scăzut.
Mai poţi citi şi:
- Pană sexuală. Ce e de făcut?
- 7 factori care ,,ucid" dorinţa sexuală
Cremele şi medicamentele, parte din tratament
Dacă lipsa dorinţei sexuale ,,durează” mai mult de câteva săptămâni şi nu ai o problemă medicală care poate produce acest lucru, cel mai indicat este să mergi la un consult ginecologic.
,,Femeia trebuie să vină la noi de la început. Vom elimina cauzele locale vaginale şi uterine pentru a trata o eventuală infecţie care produce durere şi, implicit, apărare subconştientă de contactul sexual”, spune Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie la Clinica Fertilia, din Bucureşti.
În urma consultului, medicul poate recomanda pacientei tratamentul hormonal cu estrogeni sau androgeni. În funcţie şi de cauză, el mai poate indica tratamentul estrogenic local, pe bază de creme, fie pe bază de medicamente orale. Dozările hormonale, o primă soluţie
În urma intervenţiilor de la ovare vrem ca nivelele hormonale să rămână în limite normale. Este cunoscut mecanismul de suplinire a sintezei hormonale de către ţesutul ovarian păstrat, deci putem avea analize hormonale în limite normale, doar cu o jumătate de ovar.
În cazul scăderii apetitului sexual se recomandă dozările hormonale. Dacă pacienta are ţesut ovarian complet şi analize normale, este posibilă şi o cauză psihologică sau neurologică. Deci recomandăm consult de specialitate, conform simptomelor. - specialist Ruxandra Dumitrescu
INFO: Anemia, diabetul şi problemele cardiace pot avea ca efect scăderea apetitului sexual.