Ce medicamente iti afecteaza libidoul
Anumite medicamente, indiferent ca se pot cumpara cu sau fara reteta, pot avea efecte secundare neplacute, dar nu foarte grave, precum greata, ameteala sau durerea de stomac. Altele, insa, pot afecta dinamica vietii sexuale.
Fiecare persoana poate avea anumite perioade in viata in care se vede nevoita sa se trateze cu medicamente puternice, care, pe de o parte, sa ii rezolve afectiunea, dar, pe de alta parte, sa aiba efecte adverse care sa dea peste cap alte sectoare ale vietii, cum ar fi cel sexual.
Exista, de exemplu, medicamente care le pot cauza femeilor uscaciune vaginala si dureri in timpul actului sexual sau pierderea interesului pentru sex, in timp ce altele au efecte negative pentru viata sexuala a barbatilor, dereglandu-le functia erectila. Unele descongestionante, antihistaminice si antiinflamatoare nesteroidiene pot provoca uscaciunea vaginala in cazul femeilor sau disfunctii erectile si probleme de ejaculare in cazul barbatilor. De asemenea, o serie de antidepresive sau alte medicamente dedicate sanatatii mentale pot cauza diverse probleme de natura sexuala.
Probabil ca medicamentele care afecteaza cel mai des libidoul sunt cele recomandate pentru o boala extrem de raspandita si anume hipertensiunea arteriala. In general, unele diuretice si betablocante recomandate in tratamentul hipertensiunii pot avea efecte negative pentru activitatea sexuala. Alte vinovate pentru dereglarea vietii sexuale sunt unele medicamente utilizate in tratarea ulcerelor sau a bolii de reflux, anticonvulsivele recomandate in crizele de epilepsie si anumite pilule pentru boala Parkinson.
In cazul in care constati ca medicatia pentru anumite boli iti afecteaza aceasta parte a vietii, nu te jena sa discuti cu medicul tau, mai ales ca si alti pacienti inaintea ta i-au subliniat aceleasi neplaceri. Intreaba-l daca medicamentul poate fi inlocuit cel putin o vreme cu un altul sau roaga-l sa-ti prezinte si alte optiuni de tratament pe termen lung.