Sfaturi pentru un mariaj de durată

8 februarie 2013   Sex & Dragoste

Marele C de la comunicare

Comunicarea dintre parteneri este la loc de cinste când vine vorba de o căsnicie de lungă durată. Multe studii au arătat că partenerii care nu comunică suficient ajung să se distanţeze, ceea ce duce treptat la despărţire. Toată lumea vorbeşte despre cât de importantă este onestitatea într-o căsnicie, însă în practică ea este posibilă doar dacă ,,liniile de comunicare” dintre parteneri sunt deschise. Chiar dacă eşti ocupat cu serviciul, treburile casnice şi creşterea copilului, nu uita să găseşti timp pentru a vorbi deschis cu partenerul. Folosiţi acest timp preţios pentru a discuta despre lucrurile care ţin de familie, de serviciu, dar şi de dorinţele fiecăruia dintre voi.

Demnitate şi respect

Pentru ca o căsnicie să funcţioneze perfect şi să dureze ,,până la adânci bătrâneţi” este nevoie şi de demnitate şi respect din partea ambilor parteneri. Psihologul clinician Seema Hingorrany este de părere că dragostea este supraapreciată, respectul şi demnitatea pe care i le oferi zilnic partenerului ajută la consolidarea legăturii dintre voi, respectiv a relaţiei pe termen lung. ,,Chiar dacă eşti căsătorit de ceva timp, asta nu înseamnă că îl deţii. Partenerul este o parte integrantă a vieţii tale, de aceea nu este indicat să-l domini, în special de faţă cu alte persoane”, a precizat psihologul Seema Hingorrany.

Compromisurile, parte din relaţie

Deşi mulţi oameni consideră compromisurile care fiind acte de slăbiciune, ele ,,fac parte” din majoritatea relaţiilor. Având în vedere numărul mare de decizii pe care cuplul va fi nevoit să le ia de-a lungul timpului, în multe dintre situaţii unul dintre parteneri va trebui să lase de la el pentru a găsi o cale de mijloc. Asta nu înseamnă că cel care face compromisul nu are dreptate. Chiar dacă nu sunt soluţiile cele mai plăcute, compromisurile fac ca relaţiile să treacă peste obstacole.

Adevărul despre partea financiară

Deşi fiecare dintre parteneri are dreptul la stabilitate financiară, la puţinii bănuţi păstraţi doar pentru el, asta nu înseamnă că partenerul nu trebuie să ştie de economiile în cauză. Stabilitatea financiară nu numai că ajută la consolidarea stimei de sine, însă poate fi şi o bună soluţie pentru momentele în care cuplul rămâne fără bani.

Nu lăsa dragostea să dispară

Deşi sună a clişeu, indiferent de numărul de ani petrecuţi împreună e foarte important să menţineţi, măcar într-o anumită măsură, sentimentele care au făcut ca voi să ajungeţi un cuplu. ,,Atenţia pe care o acorzi partenerului, aprecierea, dar şi timpul de calitate pe care îl petreceţi împreună fac ca sentimetele pe care le aveţi să nu dispară. Nu uita că la fel de important este să-l faci să se simtă special”, sfătuieşte Sanjoy Mukerji, consilier marital.

Mai multe