Nu vă feriţi să vă exprimaţi sentimentele

4 mai 2009   Sex & Dragoste

Sentimentele autentice sunt definite ca fiind emoţii pe care le simţim liber, fără să ne cenzurăm. Sunt emoţii necenzurate. Iar la acestea se poate ataşa o serie de senzaţii fizice cum ar fi: relaxare, oboseală, excitaţie, dezgust, confuzie etc. V-aţi întrebat vreodată care sunt sentimentele autentice? Există patru sentimente autentice: furia, frica, tristeţea şi bucuria. Această clasificare a apărut în psihoterapie. În contrast cu sentimentele autentice, apar sentimentele “parazite”, cărora oamenii le dau o serie întreagă de denumiri: jenă, ruşine, gelozie, depresie, vinovăţie, disperare, etc.

Aceste sentimente parazite apar în copilărie şi sunt folosite pentru a masca sentimentele autentice, acestea fiind interzise sau descurajate de către adulţi. Dar de ce este atât de important să distingem între sentimentele autentice şi cele parazite?

Argumentul este că exprimarea sentimentelor în mod autentic constituie un mijloc, o modalitate adoptată pentru rezolvarea problemelor tip “aici şi acum”- probleme din timpul prezent, în timp ce exprimarea sentimentelor parazite nu este. Cu alte cuvinte, în timp ce ne exprimăm sentimentele în mod autentic, ne oferim şansa de a rezolva problema, în timp ce exprimând un sentiment parazit, situaţia va rămâne neschimbată.

Mai multe