Mai există viaţă sexuală după naşterea copilului?
Medicii ginecologi recomandă proaspetelor mămici, indiferent dacă au născut natural sau prin cezariană, să lase să treacă măcar o lună şi jumătate până să aibă un contact sexual. Organismul are nevoie de timp să se refacă. La finalul acestei perioade, o vizită la medicul specialist va înlătura orice fel de temere de complicaţii.
Totuşi, această perioadă de timp diferă de la un cuplu la altul, de la o femeie la alta. Gesturile afectuoase, tandreţurile, îmbrăţişările şi săruturile pot fi un mod mai potrivit pentru proaspeţii părinţi de a-şi exprima dragostea şi de a se susţine, mai ales când mămica nu este complet refăcută fizic şi nici nu se poate odihni pe cât ar avea nevoie.
Calitatea capătă importanţă
Din cauza uscăciunii vaginale, primele contacte intime după naştere pot fi foarte dureroase, motiv pentru care este nevoie de un lubrifiant. În plus, fluctuaţiile hormonale şi alăptatul pot duce la scăderea libidoului pe o perioadă de câteva luni. După ce aceste neplăceri încep să dispară, unele cupluri au ajuns la concluzia că relaţiile au devenit mai intense. O posibilă explicaţie este aceea că pun accentual pe calitatea actelor sexual, mai mult decât pe frecvenţă.
E posibil ca oboseala cauzată de îngrijirea unui copil sau reducerea timpului pe care-l au disponibil pentru ei înşişi să fie principalele motive pentru preţuirea calităţii.
Eliminarea grijilor şi relaxarea mămicilor, esenţiale
După depăşirea perioadei de refacere, pentru ca durerile apărute la contactul sexual să cedeze este necesar ca mămica să se relaxeze şi să treacă peste gândul obsedant că aspectul ei fizic s-a schimbat şi poate lăsa de dorit în faţa partenerului. E nevoie de timp, de multă afecţiune şi înţelegere din partea soţului. Treptat, libidoul va reveni, rănile se vor închide, iar relaţiile intime vor deveni tot mai plăcute.
Sfat
Discutaţi despre trăirile voastre. Mai ales mama trebuie să explice partenerului ce simte din punct de vedere fizic, pentru a se face înţeleasă.