Frecvenţa contactelor sexuale – contează sau nu?
Uneori, este de ajuns ca cineva din grup să se plângă de faptul că viaţa lui sexuală este la pământ, pentru ca toţi ceilalţi participanţi la discuţie să uite de pudicitate şi să mărturisească că situaţia nu este roz nici în cazul lor. În timp ce bărbatului i se poate părea că are prea rar contact cu partenera, femeia ar băga mâna în foc că nopţile de amor sunt mai dese decât este nevoie. Totuşi, cine are dreptate? Cât de mare influenţă are frecvenţa contactelor sexuale asupra vieţii de cuplu?
Fiecare cuplu este unic
Fiecare relaţie este diferită şi nu prea există „normal” când vine vorba de sex.În definitiv, viaţa sexuală şi frecvenţa contactelor depind de foarte mulţi factori diferiţi: vârsta partenerilor şi diferenţa de ani dintre ei, stilul de viaţă, starea de sănătate şi, cel mai important, calitatea relaţiei lor. Uneori, diferenţele de opinii de care vorbeam la început apar atunci când în cuplu există o nepotrivire de libidou.
Ceea ce înseamnă că în timp ce unuia i se pare că 4 contacte pe săptămână sunt exact ce lipseşte relaţiei, altul crede că o singură dată este suficient pentru a avea o viaţă sexuală satisfăcătoare. Dar asta nu reflectă în niciun fel iubirea pe care şi-o poartă unul altuia.
Întrebarea care macină multe cupluri
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Toronto Mississauga, Ontario, Canada, au formulat întrebarea care macină multe cupluri: „Este adevărat că o frecvenţa sexuală prea mare poate afecta relaţia de cuplu?”.
Ceea ce au descoperit, în cadrul unui studiu, a fost că da, se poate ca frecvenţa sexuală mare să dăuneze ambilor parteneri. Această concluzie contrazice mitul conform căruia frecvenţa mare a contactelor intime merge mână în mână cu fericirea.
Realitatea este că, aşa cum te saturi de un preparat culinar, când îl mănânci prea des, la fel sexul poate să nu mai prezinte deloc interes când frecvenţa este prea mare, într-o anumită perioadă (să spunem în concediu).
Ce cred cuplurile fericite
Potrivit studiului amintit, cuplurile fericite şi trainice nu au nevoie de contact intim mai mult de o dată pe săptămână. Pentru cei mai mulţi, ideea de a face sex de mai multe ori pe săptămână nu este tentantă deloc. De altfel, se pare că şi cultura din care facem parte poate influenţa frecvenţa generală a contactelor.
Americanii declară că este suficient, atunci când vine vorba de sex, de 5 ori pe lună. În schimb, dr. Oz susţine că un cuplu fericit trebuie să întreţină 200 de raporturi sexuale pe an, adică mai mult de 1 la 2 zile.
Pentru persoanele care nu sunt implicate într-o relaţie discuţia este mult diferită, deoarece la ele nu se poate vorbi, de cele mai multe ori, de o frecvenţă. Atunci când întâlnesc un partener după o abstinenţă de câteva luni, este normal ca numărul contactelor sexuale să fie mai mare în prima perioadă a relaţiei.
Calitatea versus cantitatea
Surprinzător sau nu, se pare că ceea ce afectează cu adevărat trăinicia unei relaţii este calitatea sexului şi nu frecvenţa lui. Ceea ce are logică. Probabil oricine poate să afirme că este mai bine să aibă parte de o noapte fierbinte o dată la câteva zile, decât să facă sex zilnic, dar să nu ajungă niciodată la orgasm. Mai important decât frecvenţa este modul în care cuplurile se simt satisfăcute de viaţa lor sexuală. Mai puţin sex nu echivalează în mod automat cu nemulţumirea.
Sfatul specialistului
Ana-Maria Ceornea, psihoterapeut sistemic de familie şi cuplu, tel. 0749/307590, office@clinicaarmonie.ro
Intimitatea este un proces, care are ca şi finalitate, contactul sexual. Un cuplu sănătos are o viaţă sexuală activă. Frecvenţa contactelor sexuale este importantă, deoarece reflectă printre altele şi noţiunea de cuplu sănătos, funcţional. Dorinţa sexuală, precum şi frecvenţa contactelor sexuale a partenerilor unui cuplu pot fi amplificate sau, dimpotrivă, inhibate, în funcţie de mai mulţi factori.
Dacă partenerii se simt mulţumiţi cu ei înşişi, au o imagine pozitivă asupra propriei persoane şi asupra propriului corp, vor dori şi vor fi actori activi în viaţa sexuală a cuplului. Cu atât mai mult, dacă partenerii se simt admiraţi, validaţi, acceptaţi de către celălalt, reciproc, vor fi extrem de deschişi către contacte sexuale regulate şi o viaţă sexuală normală şi chiar intensă.
În cadrul unui cuplu în care comunicarea este funcţională şi deschisă, cei doi parteneri îşi vor verbaliza şi clarifica nevoile şi dorinţele sexuale, legate de frecvenţa lor, intensitate, poziţii, fantezii şi sexul în sine va deveni o adevărată plăcere.
În situaţiile în care apar unele disfuncţii sexuale atât la bărbat, cât şi la femeie (ejacularea precoce, disfuncţia erectilă, vaginismul, dispareunia etc), apare totodată şi fuga de viaţă intimă, iar contactele sexuale sunt cu o frecvenţă redusă, apărând, de foarte multe ori disesiuni între membri sau chiar fisuri.