De ce dispare dorinţa sexuală în cuplu
Mai devreme sau mai târziu, cele mai multe cupluri se plâng de lipsa dorinţei sexuale, chiar dacă partenerii încă se mai iubesc. Şi nu este deloc de mirare. Oboseala, serviciul, copii, diversele griji... este inevitabil ca una dintre acestea să nu îţi afecteze mai mult sau mai puţin dorinţa sexuală. Din această cauză, viaţa de cuplu poate deveni frustrantă şi plină de tensiuni.
Găseşte vinovatul
Oricare ar fi contextul sau situaţia, dorinţa se lasă aşteptată sau dispare pe o perioadă mai mare din anumite motive, fie ele de natură fizică sau psihică. În primul rând, conştientizează că ai sau aveţi o problemă în cuplu: ignorând-o nu faci decât să agravezi problema.
Cu timpul, este posibil să se producă o distanţare între tine şi partener, ceea ce poate duce chiar la o destrămare a relaţiei. Sigur, nu îţi doreşti asta, nu? Aşadar, ia măsuri! Discută cu partenerul tău despre posibilele motive care vă disipează pasiunea şi exprimă-ţi clar aşteptările de ordin sexual.
Este bine însă ca mai întâi să excluzi unele cauze medicale (precum dereglări de tiroidă, diabet), din pricina cărora viaţa intimă ar putea avea de suferit. Dacă disfuncţiile sexuale sunt cauza, nu te ruşina să vorbeşti despre ele şi nu ezita să ceri sfatul unui specialist.
Ce rol au hormonii
Stresul şi oboseala sunt inamici dovediţi ai dorinţei, pentru că favorizează eliberarea de cortizon, hormon care inhibă stimularea glandelor sexuale. La femei, din cauza modificărilor hormonale, dorinţa sexuală este mai mare înainte şi în timpul ovulaţiei şi mai scăzută în perioada dintre ovulaţie şi următoarea menstruaţie.
Există câteva diferenţe între femei şi bărbaţi atunci când vine vorba despre modul în care aceştia răspund dorinţei sexuale. În cazul femeii, pasiunea este „ucisă” mai ales de factori de natură psihică. Astfel, tensiunile şi neînţelegerile din cuplu, lipsa banilor, obişnuinţa, grijile zilnice, lipsa de comunicare, neimplicarea sentimentală a partenerului, neîncrederea în sine, nemulţumirile privind aspectul fizic sunt câteva dintre cauzele care îi pun femeii dorinţa pe fugă. În schimb, la bărbaţi, disfuncţiile erectile sunt cele care le afectează comportamentul sexual.
Citeşte şi: 10 mituri despre sex
Nu dispera, există soluţii!
Atâta vreme când partenerii se iubesc, dorinţa, carburantul vieţii sexuale, poate fi reînviată. Însă iniţiativa şi disponibilitatea trebuie să vină din ambele părţi. Răsfaţă-ţi partenerul, arată-i tandreţe şi afecţiune aşa cum o făceai la începutul relaţiei şi găsiţi-vă timp liber numai pentru voi doi, lăsând măcar pentru scurt timp deoparte grijile zilnice. Nu te sfii să îi împărtăşeşti ce fantezii sexuale ai şi surprinde-l prin mici gesturi romantice.
Şi unele medicamente scad dorinţa
Ştiai că unele medicamente îţi pot afecta serios interesul faţă de sex? Astfel de medicamente sunt antidepresivele (pot cauza disfuncţii erectile), antihipertensivele (scad lubrifierea) şi pastilele indicate pentru scăderea colesterolului (reduc nivelul de hormoni sexuali). De asemenea, în cazul femeilor, anticoncepţionalele pot scădea dorinţa sexuală. Contraceptivele orale blochează ovarele, dereglând secreţia de hormoni sexuali.