Cum se modifică dorinţa sexuală cu vârsta
Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, dorinţa sexuală scade odată cu vârsta. Cu toate acestea, testosteronul, hormonul care controlează apetitului sexual la bărbaţi, nu se opreşte niciodată să fie produs în întregime. Unii bărbaţi care au între 70 şi 80 de ani au un libido activ chiar şi când nivelurile de testosteron sunt scăzute.
La 20 de ani
Până în momentul în care femeile împlinesc 20 de ani, majoritatea au perioade menstruale regulate, iar apetitul sexual poate varia. „În preajma ovulaţiei, adică în momentul de maximă fertilitate, femeile sunt mai interesate de sex şi au mai multe şanse să aibă orgasm, decât femeile care urmează să fie la menstruaţie“, spune Anita H. Clayton, profesor asociat şi vice-preşedinte al departamentului de medicină şi psihiatrie de la Universitatea din Virginia Health System, în Charlottesville.
Contrar percepţiei generale, femeile care au în jur de 20 de ani nu au o „poftă nestăpânită“ din punct de vedere sexual. Multe femei tinere se confruntă cu probleme de identitate şi sunt nemulţumite de corpul lor. În acelaşi timp, ele încearcă să se afirme profesional şi să-şi găsească un partener.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, femeile necăsătorite au şanse duble să aibă o teamă cu privire la performanţele lor sexuale şi au dificultăţi în a atinge punctul culminant, faţă de cele căsătorite. Specialiştii spun că interesul sexual al unei femei este mai mare atunci când ea este într-o relaţie stabilă şi că femeile care au relaţii intime mai puţin de o dată pe săptămână sunt mult mai susceptibile de a avea cicluri menstruale neregulate şi probleme de ovulaţie decât cele care fac acest lucru săptămânal.
Cea mai populară formă de contracepţie pentru femeile de 20 de ani este pilula contraceptivă. Dar, deoarece suprimă producţia de testosteron, unele femei consideră ca pilula subminează, de fapt, dorinţa.
Te-ar mai putea interesa:
- Arome la-ndemână care trezesc dorinţa sexuală
- 5 lucruri care ucid dorinţa sexuală
La 30 de ani
Până în momentul în care femeile au împlinit 30 de ani, cele mai multe au o relaţie solidă. Stresul că trebuie să aibă grijă de un copil şi cel legat de serviciu pot diminua dorinţa sexuală.
Multe femei consideră că după ce apare copilul în viaţa cuplului, sexul trebuie să treacă pe planul secund. Această diminuare a dorinţei poate fi atribuită, în parte, epuizării, dar de vină este şi nivelul de testosteron care scade aproximativ cu jumătate după naştere.
„Este comun pentru cupluri să aibă doar una sau două întâlniri sexuale până după ce se naşte copilul“, spune Louann Brizendine, co-director la Universitatea din California, San Francisco.
Mamele care alăptează pot fi neinteresate de sex. Alăptarea determină eliberarea hormonului prolactină, care poate suprima ovulaţia şi estrogenul, precum şi testosteronul, hormoni care influenţează dorinţa sexuală. Specialiştii spun că mamele care alăptează se confruntă cu echivalentul menopauzei.
Chiar dacă nivelul hormonilor este normal, „meseria“ de părinte poate scădea apetitul sexual. Între cerinţele de la muncă, menaj şi grija copiilor, femeile în jurul vârstei de 30 de ani sunt sub o presiune foarte mare.
La 40 de ani
Vârsta de mijloc este considerată de specialişti un moment de redeşteptare din punct de vedere sexual. Multe femei consideră că sunt mai puţin afectate de stres şi nu mai au incertitudinea financiară. Toate acestea subminau dorinţa sexuală în jurul vârstei de 30 de ani. Cele care au puţin peste 40 de ani au timp şi energie să se bucure de acest aspect al vieţii lor.
La 50 de ani
Când femeile intră în menopauză, de obicei, la vârsta de 51 de ani, aproximativ 40% dintre ele încep să experimenteze o scădere semnificativă a interesului sexual sau pot avea un fel de disfuncţie. O dată cu menopauza, scade şi nivelul estrogenului, hormonul care ajută la lubrifierea vaginului şi care creşte fluxul de sânge către organele genitale. Scade, de asemenea, şi testosteronul.
După 60 de ani
Potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Geriatric Societ“, femeile cu vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani spun că sunt mai fericite cu viaţa lor sexuală, chiar şi atunci când starea generală de sănătate nu este bună. Cercetătorii spun că deşi funcţia sexuală, inclusiv dorinţa, excitarea şi capacitatea de a avea orgasm, sunt în declin odată cu vârsta, femeile au rămas, în general, mulţumite de viaţa lor sexuală.
La bărbaţi
O dată cu înaintarea în vârstă şi bărbaţii se confruntă cu anumite probleme care scad dorinţa sexuală. Cei mai în vârstă ar putea avea nevoie de o perioadă prelungită de stimulare fizică mai intensă pentru a avea erecţie.
Totodată, presiunea ejaculării scade o dată cu vârsta, iar perioada în care pot avea orgasme se răreşte. Dacă la 20 de ani bărbaţii pot avea un orgasm la 30 de minute, la 40 de ani pot avea un orgasm la 3-4 ore.
Dr. Răzvan Costache medic specialist medicină internă, medicină generală, ecografie, Reţeaua privată de sănătate Regina Maria
O dată cu înaintarea în vârstă, scade dorinţa sexuală din cauza modificărilor fiziologice hormonale, afecţiunilor cardiovasculare, tulburărilor neurologice, bolilor cronice, cum ar fi insuficienţa renală sau hepatică, diabetul zaharat, alcoolismul şi a disconfortului provocat de simptomele acestor afecţiuni.
Cele mai importante metode de combatere, pe lângă tratamentele medicamentoase aferente afecţiunilor, sunt: atitudinea pozitivă, activitate fizică uşoară regulată, dieta echilibrată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, reducerea stresului, a anxietăţii şi comunicarea cu partenerul.