Cearta in cuplu – cand este benefica o confruntare intre parteneri

8 iulie 2021   Sex & Dragoste

V-ati vazut, v-ati placut si ati ramas impreuna. Doar cu el poti rade asa, din tot sufletul, dar tot el este si cel care te scoate cel mai tare din sarite. Ai vrea sa previi o noua cearta in cuplu?

In primul rand, nu mai privi cearta in cuplu ca pe ceva negativ. Discutiile in contradictoriu intre parteneri pot aduce si beneficii vietii in doi. In loc sa-ti pui semne de intrebare daca el este cu adevarat ceea ce-ti doresti si sa incepi sa cauti portite de scapare, schimba-ti putin gandirea. Cearta in cuplu nu este neaparat un lucru rau pentru relatie, daca o transformi in ceva pozitiv, invatand ce greseli sa eviti pe viitor si ce nevoi are partenerul. O astfel de abordare din partea amandurora duce la consolidarea relatiei.

De ce apar certurile

Psihologii spun ca, in primul rand, oamenii se cearta din lucruri marunte, cum ar fi ca unul vorbeste prea mult la telefon sau ca altul isi arunca sosetele peste tot si este dezordonat. Alte motive de cearta, ceva mai serioase, sunt duse la nivel mai inalt, cel al emotiilor.

Astfel, certurile apar pentru ca unul dintre parteneri este gelos sau simte nevoia sa domine. Al treilea plan pe care se desfasoara disputele este cel al ranilor nevindecate. Pana la urma, nu conteaza asa de mult motivul, ci sa nu se ajunga la santaj emotional sau la vorbe grele.

Cearta in cuplu: sarea si piperul relatiei

Orice cuplu experimenteaza la un moment dat rutina in relatie. Daca nu stii s-o intorci in favoarea ta, rutina poate sa distruga legatura dintre voi. Practic, monotonia te poate face sa te plictisesti de el si el de tine, iar pana la despartire e doar o chestiune de timp.

Discutiile in contradictoriu pot fi, de fapt, sarea si piperul vietii de cuplu, atunci cand nimic interesant nu se mai intampla. Poate suna ciudat, dar cearta cu partenerul de viata te poate ajuta sa-l privesti cu alti ochi, mai buni. Chiar ti se poate parea atragator cand lupta sa-si apere ideile.

Te ajuta sa te eliberezi de frustrari

Cand ai ceva pe suflet, cel mai bine discuta cu el si spune-i verde in fata ce te nemultumeste. Daca taci si il protejezi, vei acumula frustrari greu de stavilit. In schimb, spune-i ce simti, sincer, chiar daca esti nervoasa. Astfel, impactul negativ va fi mai mic asupra relatiei, decat daca speri sa se linisteasca apele de la sine.

Aparent se linistesc, dar, in scurta vreme, n-o sa mai poti controla emotiile negative acumulate si apele vor iesi din matca. Sunt specialisti care sustin ca, pentru binele relatiei, certurile ar trebui programate, daca ele nu se petrec firesc. Adica, decat sa te gaseasca cearta prin locuri nepotrivite, mai bine stabilesti acasa ce ai de impartit, te lamuresti si mergi mai departe.

Daca te gandesti ca sexul de impacare este cea mai buna solutie in caz de cearta in cuplu, nu uita ca gestul rezolva doar pe moment disputa de la care a plecat totul. Prin comunicare sincera si cu multa bunavointa se poate repara si consolida legatura.

Mai multe