Beneficiile îmbrăţişărilor pentru sănătate
Reduc stresul, calmează, atenuează depresia şi anxietatea
În timpul îmbrăţişării, se eliberează oxitocina, hormon care promovează ataşamentul în relaţii. Când îmbrăţişezi, are loc o relaxare, o scădere a ritmului bătăilor inimii şi a nivelului hormonilor stresului, cortizolul şi noradrenalina. Îmbrăţişările au efect calmant, fiind cunoscut faptul că oxitocina creşte nivelurile hormonilor stării de bine, precum serotonina şi dopamina.
Un studiu al Universităţii Statului Ohio a relevat că atunci când animalele din adăposturi au fost tratate cu un agent farmacologic ce inhibă oxitocina, au prezentat o accentuare a comportamentului depresiv.
Cresc imunitatea şi toleranţa la durere, ameliorează simptomele răcelii
În alt studiu din 2015, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA au analizat efectele sprijinului social şi ale îmbrăţişărilor asupra riscului de a contracta o răceală. Cei care au simţit o mai mare susţinere socială au prezentat un risc mai mic cu 32% de a răci. În rândul celor care erau răciţi, dar care au avut parte de îmbrăţişări, simptomele au fost mai puţin severe.
Oxitocina eliberată în timpul îmbrăţişării poate îmbunătăţi funcţia imună şi toleranţa la durere. Alte cercetări au arătat că oxitocina are efecte analgezice, ducând la o reducere a intensităţii durerii percepute când participanţii au fost supuşi unor impulsuri generate de un laser infraroşu.
Scad tensiunea arterială şi inflamaţiile
O cercetare a Universităţii Carolina de Nord a arătat că femeile la premenopauză, care au primit mai frecvent îmbrăţişări de la partenerii lor, au avut niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale faţă de cele care nu au beneficiat de acest gest. Alte studii efectuate pe animale, au relevat că oxitocina diminuează inflamaţia ca efect al accidentului vascular cerebral acut şi al stopului cardiac.