7 paşi pentru a redescoperi plăcerea sexuală
Pasul 1: Fă-ţi o evaluare a vieţii sexuale
Încearcă să-ţi analizezi viaţa sexuală, dar nu o compara cu a prietenilor tăi sau cu a altor persoane cunoscute. Oamenii au tendinţa să exagereze când vine vorba de performanţele sexuale, iar nevoile şi dorinţele fiecăruia pot să difere.
Atunci când faci o astfel de evaluare, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte ale relaţiei, cum ar fi vârsta ta şi a partenerului, cât de solicitaţi sunteţi la slujbă, prezenţa copiilor etc.
Notează particularităţile vieţii tale sexuale, atât cele bune, cât şi cele mai puţin plăcute. Fii sincer cu tine şi descoperă aspectele care au nevoie de îmbunătăţiri. Îţi poţi pune întrebări precum: Fac suficient sex? Viaţa mea sexuală a devenit plictisitoare? Ar trebui să încerc poziţii noi? Dacă nu am mai face sex în patul nostru, ar deveni mai plăcut?
Aminteşte-ţi totuşi că numărul de partide sexuale în cadrul unei relaţii variază. Vremea caldă, de exemplu, creşte apetitul sexual, dar, pe măsură ce trec anii, se produc numeroase schimbări în viaţa de cuplu care pot influenţa calitatea şi frecvenţa partidelor sexuale.
Pasul 2: Schimbarea este benefică
În urma evaluării tale, descoperă ce aspecte pot fi schimbate cu uşurinţă şi acţionează. De exemplu, dacă tu crezi că viaţa ta sexuală a devenit plictisitoare, îndeamnă-ţi partenerul să schimbaţi locul în care faceţi dragoste de obicei.
Dacă sunt copiii prin preajmă, puteţi să încercaţi bancheta din spate a maşinii sau toaleta de serviciu. Orice varietate poate aduce mari beneficii relaţiei tale.
Mai poţi citi şi:
- Cum ne influenţează hormonii viaţa sexuală
- Cum poate afecta fumatul viaţa sexuală
Pasul 3: Împlineşte-ţi fanteziile
Pe lângă schimbările de ordin fizic, cum ar fi o poziţie sau un loc nou, varietetea se poate produce şi la nivel mental. O cale simplă de a face acest lucru este să te gândeşti la o fantezie în timpul partidei sexuale. Ai gijă totuşi atunci când îţi împărtăşeşti fanteziile partenerului: unele dintre ele ar putea să-l deranjeze. Există însă şi fantezii sigure.
De exemplu, dacă ai visat întotdeuna să faci sex pe o insulă pustie, de ce nu-ţi transformi patul într-un astfel de loc? Poţi cumpăra un CD care reproduce sunetele mării şi să orientezi lumina unei lămpi să bată direct pe pat. Închipuiţi-vă că la marginea patului rechinii vă dau târcoale, astfel încât să vă doriţi să staţi cât mai aproape unul de celălalt.
Dacă îţi pui imaginaţia la încercare, poţi crea astfel de scenarii. Iar dacă ştii că partenerul tău este receptiv, nu te mai ţine nimic să le dezvălui. În cazul în care nu eşti sigur, poţi da indicii subtile pentru a vedea cum reacţionează acesta.
Pasul 4: Nu neglija postludiul!
Orgasmul nu este totul într-o partidă de amor. Majoritatea femeilor recunosc că au nevoie de preludiu pentru a avea orgasm, dar postludiul – acel sentiment minunat de a fi ţinut în braţe şi alintat după ce ai avut un orgasm – este o parte importantă a întregii experienţe.
Pasul 5: Fă-ţi timp pentru sex
Dacă tu şi partenerul tău nu aţi mai făcut dragoste de ceva vreme, fă cumva să schimbi lucrurile fără întârziere. Stabileşte o întâlnire pentru diseară. Dacă trebuie să-ţi pui ceasul să sune la ora 2 noaptea, fă acest lucru fără alte amânări.
Pasul 6: Consultă un sexolog
Dacă nu poţi să depăşeşti singur problemele, consultă un sexolog. Dacă viaţa ta sexuală are nevoie de ajutor specializat, nu trebuie să neglijezi acest aspect. Nu de puţine ori oamenii cred că pot trăi şi fără sex şi, atunci când întâmpină dificultăţi, preferă să renunţe decât să consulte un medic care să le redreseze viaţa sexuală.
Aceasta este o greşeală foarte mare. Frustrările sexuale pot afecta personalitatea şi pot duce la deteriorarea relaţiei de cuplu. Deci, nu lăsa ca sănătatea ta sexuală să se altereze.
De asemenea, este indicat să consulţi şi un medic pentru a verifica dacă nu există vreo problemă medicală care-ţi afectează plăcerea sexuală, cum ar fi stres cronic, depresie, anxietete, diabet, boli cardiovasculare sau disfuncţii tiroidiene.
Pasul 7: Sex satisfăcător tot timpul
Aminteşte-ţi că o viaţă sexuală mai bună nu înseamnă neapărat mai mult sex, ci mai multă plăcere. Atingerea plăcerii trebuie să fie şi scopul tău.