Mituri frecvente despre disfuncţia erectilă
„Cine poate suferi de disfuncţie erectilă?“, „Care sunt cauzele?“, „Este sau nu periculoasă pentru sănătate?“, acestea sunt câteva dintre întrebările despre această tulburare sexuală. Există diverse mituri despre disfuncţia erectilă şi este bine să ştii care sunt adevărate şi care sunt false.
Disfuncţia erectilă (DE) este incapacitatea de a obţine şi/sau de a menţine o erecţie suficient de fermă pentru a întreţine relaţii sexuale. Uneori este denumită şi impotenţă, deşi acest termen este folosit mai rar. O mulţime de procese diferite din corpul bărbatului trebuie să lucreze împreună pentru a produce o erecţie: hormoni, nervi, vase de sânge, muşchi, inimă şi creier. O perturbare a oricăreia dintre acestea ar putea duce la apariţia disfuncţiei erectile.
Mit: Afectează bărbaţii doar după o anumită vârstă
FALS: Prevalenţa disfuncţiei erectile creşte odată cu vârsta, însă şi bărbaţii tineri se pot confrunta cu o astfel de tulburare. Este adevărat că bărbaţii, pe măsură ce îmbătrânesc, au nevoie de mai multă stimulare decât în tinereţe. Acesta însă nu este un motiv pentru care bărbaţii maturi să nu se poată bucura de activitate sexuală şi la vârsta a treia.
Mit: Dacă ai avut o pană sexuală înseamnă că ai disfuncţie erectilă
Se poate întâmpla să fie doar o problemă temporară. De exemplu, te-ai simţit epuizat după o zi grea la locul de muncă. În schimb, dacă dificultatea de a avea şi/sau de a menţine o erecţie durează cel puţin 3 luni poate fi vorba despre DE. În acest caz, solicită sfatul medicului specialist urolog.
Mit: Nu este periculoasă pentru sănătate
FALS: Deşi nu este propriu-zis periculoasă, disfuncţia erectilă poate fi un semnal de alarmă timpurie pentru apariţia altor afecţiuni, cum ar fi cele de inimă sau diabet. Un examen medical îţi poate oferi informaţii nu doar despre manifestarea de natură sexuală, dar şi asupra unei boli care necesită tratament imediat.
Mit: Probleme cu obţinerea unei erecţii sunt cauzate de partenera de cuplu
ADEVĂRAT ŞI FALS: Disfuncţia erectilă poate fi cauzată de diverşi factori: probleme cardiace (hipertensiunea arterială, întărirea arterelor etc.), diabet, unele tratamente medicamentoase, anxietate, depresie, boli neurologice (boala Parkinson, scleroză multiplă), dezechilibre hormonale, stres, fumat, consum de alcool excesiv, anumite tipuri de chirurgie a prostatei şi a vezicii urinare. În unele cazuri, lipsa atracţiei faţă de partenera de cuplu poate fi cauza.
Mit: Poate să apară din cauza lenjeriei intime strânse ori a blugilor mulaţi
ADEVĂRAT ŞI FALS: Nu există studii, în prezent, care să sugereze o asociere între lenjerie intimă strâmtă şi apariţia disfuncţiei erectile. Cu toate acestea, există unele dovezi ştiinţifice care sugerează că lenjeria intimă strânsă poate reduce fertilitatea la bărbaţi. Numeroşi factori externi, cum ar fi postura, îmbrăcămintea, stilul de viaţă, febra, sezonul anului, pot afecta temperatura scrotului şi pot avea un impact asupra calităţii spermei, dacă este vorba despre o perioadă prelungită.
Mit: Cicliştii sunt mai expuşi
ADEVĂRAT: Există studii care au analizat asocierea dintre ciclism şi disfuncţia erectilă. Unele cercetări sugerează că mersul pe bicicletă pe distanţe lungi contribuie la apariţia tulburării erectile (rate de incidenţă de aproape 19% la bărbaţii care călătoresc peste 400 km pe săptămână). A fost raportată o stare de amorţeală a perineului în timpul plimbării cu bicicleta, ceea ce a fost asociată cu disfuncţia erectilă temporară. De asemenea, cercetătorii au observat că riscul de cancer de prostată a crescut în raport cu orele petrecute pe bicicletă, în special la bărbaţii de peste 50 de ani.
Mit: Doar un medic specialist îţi poate fi de ajutor
În majoritatea cazurilor, medicul de familie poate recomanda teste pentru a verifica starea generală de sănătate (glicemie, colesterol etc.) care ar putea cauza disfuncţie erectilă. De asemenea, poate prescrie medicamente de tipul Viagra. Atunci când aceste tratamente nu funcţionează ori dacă există alte probleme urologice, este necesar consultul unui specialist urolog. Când disfuncţia erectilă este cauzată de factori psihologici, se recomandă consultul unui sexolog sau psihoterapeut.
INFO
Există numeroase opţiuni de tratament pentru disfuncţia erectilă şi este bine ca bărbaţii cu această problemă să meargă la un consult de specialitate.