La ce poate duce gelozia în cuplu. Psihologul răspunde

29 decembrie 2021   Viața sexuală

Un mic strop de gelozie nu strică…Însă atunci când aceasta vă acaparează relaţia, cuplul este serios afectat şi se poate ajunge uşor la despărţire.

„Toate emoţiile şi sentimentele noastre sunt fireşti, omeneşti. Ele apar în legătură cu diferitele situaţii în care suntem implicaţi, dar, mai ales cu modul în care gândim, interpretăm aceste situaţii. Cel mai important este felul în care alegem să ne comportăm, astfel încât să nu-i rănim pe ceilalţi, dar nici pe noi înşine,“ precizează psihologul Valentina Andrei.

Se spune că cine nu e gelos nu iubeşte. În cartea „Cum să fim fericiţi în cuplu“, psihoterapeutul francez Gérard Leleu scrie că gelozia distruge pasiunea. Totodată, gelozia ne distruge pe noi, pentru că ne roade mintea prin gânduri obsesive, ne slăbeşte corpul, pe care îl îmbolnăveşte, ne macină somnul şi ne împinge la fapte agresive faţă de noi înşine sau faţă de partener.

Creşte nesiguranţa în cuplu

O relaţie se poate destrăma atunci când apare nesiguranţa. Şi asta se întâmplă când unul dintre parteneri nu se simte în siguranţă în cuplu, când nu îl simte suficient de sigur şi stabil pe celălalt.  Dacă nu eşti conştient de calităţile tale şi dacă nu ai încredere în atractivitatea ta, nesiguranţa poate creşte. Este adevărat că uneori gelozia este cauzată de un motiv adevărat, dar, de cele mai multe ori, acest sentiment este alimentat de nesiguranţă.

Credem că partenereul ne aparţine

O altă cauză a geloziei o reprezintă impresia că partenerul ne aparţine. De fiecare dată când acuzăm oamenii de lucruri pe care nu le-au făcut, îi încurajăm să facă acele lucruri doar ca să ne supere. La urma urmei, ei au fost pedepsiţi şi dacă tot sunt „vinovaţi“ de ce să nu facă acele lucruri? Dacă gândeşti că partenerul tău îţi aparţine, adu-ţi aminte că nici tu nu aparţii nimănui şi că partenerul tău este liber. Nu-i poţi controla viaţa şi nu poţi să-l obligi să trăiască o viaţă pe care nu şi-o doreşte.

Nu acceptăm că sentimentele se schimbă

Gelozia poate să distrugă o relaţie mai ales, atunci când crezi cu tărie că sentimentele nu se vor schimba niciodată şi că te va iubi toată viaţa. Eşti îndrăgostit de partenerul tău, sunteţi compatibili, împărţiţi aceleaşi lucruri şi poate că aveţi şi copii împreună. Uneori, lucrurile se schimbă. Oamenii se pot îndepărta şi sentimentele se pot schimba. În loc să accepţi aceste schimbări, apelezi la fel şi fel de trucuri ca să-l ţii în continuare alături de tine, deşi în sufletul tău ştii că nu ai cum să-l recucereşti.

Semn al neîncrederii în forţele proprii

Din cauza geloziei, nu mai ai încredere în persoana iubită. De asemenea, acest sentiment îţi distruge şi  încrederea pe care o ai în tine şi îţi vei pune la îndoială judecata ta.  Şi partenereul tău poate să înceapă să nu mai aibă încredere în tine. El nu mai ştie ce să-ţi spună sau cum să-ţi aducă la cunoştinţă anumite lucruri, pentru că nu ştie cum vei reacţiona.

Te poate îmbolnăvi

Există câteva tipuri de tulburări psihice care se dezvoltă din cauza geloziei severe. Depresie, dificultăţi de concentrare, modificări ale dispoziţiei, anxietatea şi insomnia sunt doar câteva exemple.

Psiholog Valentina Andrei

0727.35.35.28, andrei.valentina@gmail.com

Pentru a depăşi momentele de gelozie trebuie să ne identificăm sentimentele, să recunoaştem faţă de noi înşine că suntem geloşi, fără să dăm vina pe partener pentru ceea ce simţim noi, fără să mascăm spunând că este vorba de altceva. Totodată, este indicat să analizăm obiectiv ceea ce simţim, pentru a vedea dacă reacţia noastră este rezonabilă. Apoi, să încercăm să ne gândim cu calm la emoţiile noastre şi la ceea ce le declanşează, pentru a evita ca situaţia să se complice şi să provoace multă suferinţă ambilor parteneri. De asemenea, este important să înţelegem motivele care stau în spatele geloziei. De cele mai multe ori, ea este legată de nesiguranţă, de frica de a fi părăsit, de neîncrederea în noi înşine, de situaţii vechi din trecutul nostru în care am fost părăsiţi, răniţi, desconsideraţi de cei apropiaţi. Este bine să vorbim cu partenerul/partenera despre sentimentele şi emoţiile noastre, într-un mod deschis, onest.

Mai multe