VIDEO: Inamici care te pot lăsa fără urmaşi

16 decembrie 2014   Fertilitate

Obezitatea, duşmanul fertilităţii

Dacă îţi doreşti copii, ai grijă să nu te îngraşi prea mult! Obezitatea scade fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, arată studiile recente.

La bărbaţi, surplusul de kilograme reduce numărul spermatozoizilor, cărora le scade şi mobilitatea. La femei, obezitatea influenţează negativ hormonii implicaţi în reproducere.

Riscul de infertilitate creşte proporţional cu numărul kilogramelor în plus, deci cu cât eşti mai grăsuţ(ă), cu atât scad şi şansele să devii părinte. Duşurile fierbinţi, neindicate bărbaţilor

Calitatea spermatozoizilor poate fi influenţată mult de căldură, chiar dacă aceasta nu este cu mult mai ridicată decât temperatura corpului. Nu întâmplător, temperatura din scrot este cu un grad mai mică decât în restul corpului, ci pentru a proteja lichidul seminal.

Din acest motiv, bărbaţii trebuie să evite duşurile ori băile fierbinţi sau orice sursă de căldură în zona intimă, inclusiv laptopul ţinut pe genunchi.

Cofeina în exces, adică peste 300 mg pe zi, îngreunează şansele femeilor de a rămâne însărcinate. Femeile care beau zilnic patru căni de cafea au cu 25% mai puţine şanse de a rămâne gravide, arată un studiu.

Atenţie şi la băuturile energizante care conţin cofeină! Desigur, nu înseamnă că nu mai poţi bea deloc cafea, însă limitează-te la cel mult două ceşti pe zi!

Antidepresivele, anumite antibiotice şi unele analgezice reduc şansele de concepţie ale femeilor şi ale bărbaţilor. Din fericire, odată terminat tratamentul cu astfel de medicamente, revine la normal şi fertilitatea.

Atenţie însă la steroizii anabolizanţi (hormon masculin sintetic) pe care unii bărbaţi îi iau pentru creşterea masei musculare. Pe termen lung, administrarea anabolizanţilor duce la impotenţă şi la atrofierea testiculelor.

În ceea ce priveşte pilulele contraceptive luate de femei, acestea nu reduc fertilitatea. Dimpotrivă, ele ajută la tratarea unor boli, precum endometrioza, o cauză a infertilităţii.

Numeroase studii au atras atenţia asupra pericolului reprezentat de bisfenolul A, substanţă care se găseşte în ambalajele de plastic.

În cazul bărbaţilor, bisfenolul A poate reduce fertilitatea şi chiar poate crea disfuncţii sexuale. Şi femeile trebuie să evite ambalajele de plastic, deoarece bisfenolul A poate produce dezechilibre hormonale.

Dieta poate creşte fertilitatea

Atât femeile, cât şi bărbaţii care vor copii trebuie să aibă grijă ce mănâncă. Este bine să se consume grăsimi „bune” (ulei de măsline, nuci, alune), legume, fructe şi mai puţină carne, şi aceea preparată la grătar, fiartă sau la cuptor.

Info: Anexita duce la înfundarea trompelor, îngreunând instalarea sarcinii.

Mai multe