Top 3 boli care ameninţă fertilitatea
1. Infecţiile Cele mai frecvente boli care pot împiedica o femeie să rămână însărcinată sunt infecţiile precum anexita (boala inflamatorie pelvină) şi infecţiile colului uterin. Prima poate afecta nu numai ovarele, ci şi trompele şi uterul. Se manifestă prin dureri în partea inferioară a abdomenului, mai ales la contact sexual, şi poate fi însoţită de febră. Dacă nu este tratată cu atenţie, se poate ajunge la înfundarea trompelor, ceea ce duce la imposibilitatea ovulelor de a trece din ovar înspre uter prin trompe. În ceea ce priveşte infecţia colului uterin, aceasta este cauzată de bacterii cu transmitere sexuală (Chlamydia, Mycoplasma). Se manifestă tot prin înfundarea trompelor uterine, dar adesea nu apar simptome. Atenţie!
Dacă anexita ajunge la complicaţii precum peritonită sau abces ovarian, este necesară operaţia chirurgicală, care poate presupune îndepărtarea trompei sau a ovarului afectat.
O altă afecţiune frecventă care poate afecta apariţia unei sarcini este cea numită sindromul ovarelor polichistice. Este vorba despre un dezechilibru hormonal care afectează ovulaţia. Prin urmare, femeile care suferă de această boală nu au o mentruaţie normală.
Afecţiunea se manifestă prin apariţia multor chisturi mici la nivelul ovarelor. Simptomele ei constau nu numai în reducerea frecvenţei menstruaţiilor (peste 35 de zile între mentruaţii), dar şi prin sângerări vaginale, prin apariţia unor fire de păr sau a acneei pe faţă şi prin depresie sau schimbări de dispoziţie.
Sunt tumori benigne, deci necanceroase, care apar în zona uterului. Dacă ajung la dimensiuni mari, provoacă hemoragii interne, durei în zona pelvină.
Apariţia fibroamelor este mai frecventă la femeile cu vârste între 30 şi 40 de ani. Atunci pot apărea menstruaţii prelungite, însoţite de dureri, sângerări între menstre, probleme urinare (micţiuni frecvente, incontinenţă urinară).