Fertilizarea in vitro, pas cu pas
Pentru a înţelege ce înseamnă aceasta şi, mai ales, care sunt paşii pe care un cuplu îi are de făcut, am stat de vorbă pentru cititorii Click!Sanatate cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Dr Vythoulkas susţine că metoda de fertilizare in vitro se aplică pentru anumite probleme medicale existente în cuplu: trompele uterine nu mai există sau sunt înfundate, există diagnosticul de endometrioză, anumite cauze imunologice şi, nu în ultimul rând, atunci când există probleme de infertilitate de cauză masculină.
Crearea embrionului în afara corpului
Practic fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere umană asistată ce cuprinde mai multe etape şi pe care Dr Vythoulkas o recomandă atunci când alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistată, inseminarea artificială fiind una dintre acestea, nu au avut şanse de reuşită.
Paşii pe care fiecare cuplu îi are de făcut, odată ce medicul specialist în infertilitate le-a recomandat acest tratament, sunt:
Stimularea ovariană, primul pas al fertilizării
Primul pas îl reprezintă stimularea ovarelor femeii cu ajutorul unui tratament medicamentos în scopul de a obţine mai multe ovule. Monitorizarea acestora se realizează prin ecografie transvaginală şi cu ajutorul unor teste hormonale din sângele pacientei.
Tratamentul de stimulare hormonală nu este unul standard, ci este este adaptat nevoilor fiecarui cuplu în parte, şi ţine de vârsta pacientei, de modul în care ovarele pacientei, dar şi de nevoile cuplului.
Începerea acestui tratament de stimulare ovariană nu garantează recoltarea ovulelor, şi aceasta pentru că unele femei nu pot produce mai mulţi foliculi, chiar şi cu ajutorul acestui tratament medicamentos.
Află care sunt cauzele infertilităţii masculine AICI
Puncţia, colectarea ovocitelor
Acest al doile apas, colectarea ovocitelor se face sub ghidaj ecografic, este o procedură scurtă şi nedureroasă, pacienta fiind sub anestezie uşoară. La două ore după intervenţie, femeia poate pleca liniştită, acasă.
Este bine ca viitoarea mămică să ştie că înaintea acestei etape, cu 12 ore, este bine să nu mănânce, să nu bea cafea, să limiteze consumul de apă pentru a preîntâmpina apariţia senzaţiei de vomă.
Fertilizarea ovocitelor
Şi aşa am ajuns la cea mai importantă etapă din cadrul procesului de fertilizare in vitro, atunci când ovocitele colectate sunt fertilizate cu materialul seminal al partenerului. La finalul acestui pas, medicul află care este numărul embriobilor viabili ce pot fi transferaţi apoi în uterul femeii.
Transferul embrionar
Pasul final după fertilizare, embrionii astfel rezultaţi sunt transferaţi în uter cu ajutorul unui cateter extrem de fin şi are loc la 2-6 zile de la puncţia foliculară. Nu este un pas dureros şi nu necesită anestezie, iar numărul embrionilor ce vor fi transferaţi se discută cu fiecare cuplu în parte, dar nu mai mult de 4, fiind importantă vârsta pacientei, istoricul medical al cuplului, de numărul încercărilor la care a mai fost suspus cuplul etc.
După embriotransfer, pacientei i se vor recomanda câteva zile de repaus, nu mai mult de 2-3. Rezultatul FIV-ului ( fertilizare in vitro) se află cu ajutorul unei analize de sânge, beta hCG, şi al unui test de sarcină, ce se fac la 14 zile de la intervenţie. Sarcina obţinută prin fertilizarea in vitro nu se deosebeşte cu nimic de cea produsă pe cale naturală, iar naşterea are loc şi ea în mod obişnuit.