Cauzele infertilităţii masculine

22 septembrie 2017   Fertilitate

Chiar dacă este un subiect un pic mai delicat pentru domni, acela de a-şi testa bărbăţia, şi aceştia au destul de multe probleme medicale ce îi împiedică să facă un copil.

Despre cauzele infertilităţii masculine am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Când se pune diagnosticul de infertilitate

Atunci când un cuplu nu poate concepe un copil pe cale naturală, după un an de încercări repetate şi neprotejate, primeşte diagnosticul de infertilitate, ne-a spus dr Vythoulkas. Primul pas îl reprezintă începerea analizelor specifice acestui diagnostic.

Dacă pentru o femeie, şirul analizelor pe care le are de făcut este mai lung şi mai costisitor, setul de investigaţii pentru partea masculină începe cu o spermogramă, poate una dintre cele mai simple analize pentru testarea infertilităţii. Cele mai frecvent întâlnite cauze sunt, în cazul bărbaţilor, anomaliile spermei, variocelul sau dilatarea vaselor testiculare, sechele în urma unei boli cu transmitere sexuală.

Ce analize sunt recomandate?

Spermograma, a punctat dr. Vythoulkas, este cea care ne oferă primele indicii clare despre calitatea şi cantitatea spermatozoizilor, este testul ce indicĂ fertilitatea la nivelul lichidului seminal.

Un material seminal normal are în jur de 20 de milioane de spermatozoizi/ml, cu o mobilitate de minimum 50%. Recoltare acesteia se face după o perioadă de abstinenţă de 48 de ore, într-un recipient special pentru această investigaţie, steril, de unică folosinţă.

De asemenea, este recomandat ca înaintea efectuării spermogramei pacientul să nu consume alcool şi să anunţe medicul dacă urmează vreun tratament pentru o afecţiune cronică.

Recoltarea se face apoi într-un dintre cabineletele din clinică, tocmai pentru ca lichidul seminal să ajungă cât mai repede în laborator.

În urma cercetării amănunţite, pot ieşi la iveală următoarele anomalii ale spermei: oligospermia (număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor), astenospermia (capacitate redusă de deplasare a spermatozoizilor), teratospermia (formă anormală a spermatozoizilor ce face imposibilă fecundarea ovulului) şi azoospermia (lipsa totală a spermatozoizilor în materialul seminal recoltat).

Citeşte şi: Ţi-ai pierdut apetitul sexual? Aceste remedii schimbă situaţia!

Factorii care determină infertilitatea masculină

O altă cauză importantă a infertilităţii de tip masculin o reprezintă variocelul, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta înseamnă dilatarea venelor în jurul testiculului, fapt ce afectează producerea spermei şi a calităţii acesteia.

Studiile arată că aproximativ 40% dintre bărbaţi suferă de variocele scrotate.

Bolile cu transmitere sexuală se află şi ele pe lista cauzelor infertilităţii de tip masculin, cel mai des întâlnite fiind Gonoreea şi Chlamydia. Nedepistate la timp şi deci netratate corespunzător, aceste infecţii împiedică spermatozoizii să ajungă în spermă, dar contribuie şi la scăderea motilităţii acestora.

Nu în ultimul rând, pe lista cauzelor infertilităţii se pot adăuga stresul din viaţa de zi cu zi, un factor ce ne afectează mai mult decât suntem conştienţi, excesul de alcool, fumatul, alimentaţia de tip fast-food, exerciţiile duse la extrem, condiţiile toxice de muncă (expunerea la pesticide, plumb, radiaţii sau metale grele), dar şi netratarea la timp a unor afecţiuni ca rubeola, rujeola şi oreionul, boli ale copilăriei ce afectează structura testiculului, bolile autoimune, traumatismele la nivelul testiculelor.

Mai multe