Cauzele infertilităţii feminine
Chiar dacă îţi doreşti foarte mult să experimentezi sentimentul minunat de a fi mămică şi să îţi simţi micuţul la piept, este posibil ca din cauza anumitor probleme de sănătate acest minunat eveniment să întârzie să apară.
Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică- ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate ne-a povestit despre cele mai frecvente cauze ce pot sta în calea îndeplinirii visului tău de a deveni părinte. Din păcate statisticile actuale spun că la nivel mondial, deci includem şi România, unul din cinci cupluri primesc diagnosticul de infertilitate. Nu este o statistică încurajatoare, tocmai de aceea sfătuiesc toate acele cupluri care încearcă de mai mult de un an de zile să obţină o sarcină pe cale naturală să ceară ajutorul medicului specialist în infertilitate, ne-a spus dr Vythoulkas. Cele mai importante cauze ale infertilităţii de tip feminin sunt:
Ovare polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (SOV) afectează aproximativ 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă şi reprezintă un dezechilibru hormonal ce afectează ovulaţia, determinând menstruaţiile neregulate, făcând imposibilă apariţia unei sarcini pe cale naturală. Vizita la medicul specialist este necesară pentru a stabili exact diagnosticul, astfel că pacientele ce se confruntă cu SOV trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru restabilirea ovulaţiei şi, de asemenea, creşterea şanselor apariţiei unei sarcini pe cale naturală.
Află care este legătura dintre viaţa sexuală şi consumul de dulciuri AICI
Endometrioza
Puţin diagnosticată la nivel mondial, endometrioza afectează foarte multe femei, cele mai comune simptome fiind durerile mari în primele zile de menstruaţie sau în timpul contactului sexual, senzaţii de balonare şi crampe abdominale permanente, sângerări importante în timpul menstruaţiei, absenţa sarcinii. Endometrioza este frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 şi 40 de ani, aflate, deci, la vârsta reproductivă. Din păcate, afecţiunea este descoperită abia când femeia începe să facă investigaţii specifice pentru infertilitate. Laparoscopia este cea mai folosită metodă de a diagnostica boala, dar şi de a o îndepărta. Este o intervenţie chirurgicală minim invazivă, ce foloseşte un dispozitiv numit laparoscop. Cu ajutorul acestuia se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite, crescând şansele femeii de a rămâne însărcinată pe cale naturală. Din păcate, rata de recurenţă a endometriozei este de aproape 40%.
Menopauza precoce
Afecţiunea, cunoscută şi sub denumirea de insuficienţă ovariană prematură, afectează mai mult de 5% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă şi, aşa cum îi spune şi numele, este caracterizată de încetarea menstruaţiei şi a activităţii ovarelor. Diagnosticul se pune în urma unor analize hormonale: FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactina, estradiolul şi AMH sau hormonul anti-mullerian. De curând, o nouă procedură, PRP (Platelet Rich Plasma), poate readuce speranţa în sufletul femeilor diagnosticate cu menopauză precoce. Prin această tehnică inovatoare, aplicată cu succes şi în alte specialităţi medicale (ortopedie, stomatologie, estetică), se extrag unele celule din sângele pacientei, se prelucrează şi apoi se injectează în ovare pentru a produce din nou material genetic, sau în endometru, permiţându-i îngroşarea pereţilor pentru a permite implantarea şi fixarea embrionului.
Alte cauze des întâlnite ale infertilităţii de tip feminin sunt infecţiile inflamatorii, fibroamele uterine şi polipii uterini, malformaţiile uterine, anomaliile colului sau vaginului. De asemenea, a adăugat dr Vythoulkas, vârsta femeilor care-şi doresc să facă un copil a deveni o cauză a infertilităţii. Şi aceasta pentru că acestea ajung în cabinetul medicului specialist abia după împlinirea vârstei de 38-40 de ani când, după cum ar trebui să ştie, fertilitatea unei femei scade brusc.