Care sunt traumele travaliului

4 decembrie 2017   Fertilitate

Totuşi, în unele cazuri, travaliul pune la încercare viitoarele mame şi, în cazuri rare, poate lăsa traumatisme şi asupra nou-născuţilor. Despre toate acestea am stat de vorbă cu cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Cât durează travaliul

De la bun început, este bine de ştiut de către viitoarele mame că travaliul nu are o durată predefinită. Dr. Vythoulkas susţine faptul că fiecare travaliu este diferit. Acesta poate dura între 8 şi 16 de ore la o primă sarcină sau chiar mai lung. Indiferent de durata sa, travaliul cuprinde trei stadii.

Primul începe la debutul travaliului şi durează până când cervixul se dilată până la 10 cm. Al doilea stadiu începe în momentul dilatării maxime şi se încheie la naşterea copilului – este cunoscut şi sub numele de stadiul de împingere. Ultimul, al treilea, începe din momentul naşterii şi se termină atunci când este expulzată placenta.

Şi totuşi, de ce apare trauma în timpul naşterii?

Complicaţiile din timpul naşterii, a continuat dr. Vythoulkas, pot să apară atunci când travaliul devine unul prelungit sau, din contra, este unul foarte brusc.

O altă cauză ar putea fi cantitatea insuficientă de lichid amniotic, greutatea mai mare de 4,5 kg a fătului şi o nepotrivire între capul acestuia şi pelvisul mamei, anomalii ale fătului, naşterea cu picioarele înainte şi, nu în ultimul rând, folosirea unor anumite instrumente în timpul travaliului, cum ar fi forcepsul sau extracţia cu vacuum. Cel mai des întâlnite traume ale nou-născuţilor include fracturi ale oaselor (clavicula, cea mai frecventă dintre fracturi, ale oaselor lungi, atunci când vine pe lume cu picioarele înainte, ale vertebrelor gâtului, considerate cele mai periculoase), sângerări, dezechilibre ale sistemului nervos central şi ale nervilor periferici.

Atunci când travaliul este unul prelungit şi se constată suferinţă fetală, se poate interveni cu forcepsul sau extractorul cu vacuum pentru a ajuta copilul să vină pe lume.

Sunt proceduri cu risc, ce pot provoca traumatisme asupra capului nou-născutului şi a hematoamelor sub periost (se absorb în 2-3 săptămâni).

Organismul celei care dă viaţă poate avea de suferit, astfel se pot înregistra lezări ale perineului, vaginului şi colului uterin.

Pentru a preîntâmpina apariţia acestor traume în timpul travaliului, este important ca viitoarele mame să aibă un bun dialog cu medicul care le urmăreşte sarcina şi să urmeze întocmai sfaturile acestuia pe toată perioada celor nouă luni.

, Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Mai multe