Cum stimulezi dorinţa sexuală
Tensiunile apărute în relaţia cu partenerul sunt printre primele cauze ale lipsei dorinţei sexuale. Însă şi stresul, depresia şi anumite medicamente pot fi implicate. Partea bună este că există câteva lucruri pe care poţi să le faci ca să reaprindeţi pasiunea în cuplu.
Scăderea dorinţei sexuale afectează ambele sexe, deşi este mai frecventă la femei, şi poate avea un impact major asupra calităţii vieţii, relaţiei de cuplu şi stimei de sine. Un rol important în creşterea sau, dimpotrivă, în diminuarea libidoului îl au hormonii sexuali. Estrogenul este un hormon sexual feminin care ajunge la nivelul maxim la ovulaţie, şi, printre altele, influenţează lubrifierea şi dorinţa sexuală. Cel mai important hormon sexual masculin, testosteronul, produce spermatozoizii, dezvoltă caracterele sexuale, susţine dorinţa erotică. La femei, pune libidoul în mişcare, mai ales în perioada premenopauză.
Scapă de stres
Problemele de la muncă, disputele cu partenerul, presiunea financiară - toate îşi pun amprenta asupra vieţii tale sexuale. Când eşti tensionată, organismul produce oxitocină, un hormon care suprimă dorinţa sexuală. De aceea, este esenţial să-ţi regăseşti
la finalul zilei. Practică yoga, foloseşte aromaterapia, fă băi relaxante, ascultă muzică liniştitoare, citeşte câteva rânduri dintr-o carte.
Nu mai folosi contraceptive orale
În spatele scăderii dorinţei sexuale pot sta şi boli de origine endocrină (de exemplu, hipotiroidismul), cât şi depresia şi anticoncepţionalele. Acestea din urmă conţin cantităţi mici de hormoni sintetici, asemănători celor produşi de organismul femeii (estrogen şi progesteron), care inhibă ovulaţia, prevenind astfel o posibilă sarcină. Anticoncepţionalele sunt considerate de mulţi specialişti duşmanul libidoului, căci, deşi au un beneficiu major, reduc producţia de testosteron şi, prin urmare, scad şi dorinţa sexuală. Consultă medicul ginecolog cu privire la metodele de contracepţie non-hormonale care ţi se potrivesc.
Foloseşte lubrifiant
La menopauză, femeile se confruntă cu uscăciune vaginală, cu diminuarea elasticităţii vaginului şi cu dureri în timpul actului sexual, din cauza scăderii nivelului de estrogen, situaţie care poate modifica dorinţa sexuală. În acest caz, foloseşte un lubrifiant pe bază de silicon în locul unui produs pe bază de apă. Dacă asta nu îmbunătăţeşte situaţia, consultă medicul.
Daţi-vă întâlnire când dorm copiii
Într-un cuplu cu copii, fiecare renunţă să mai fie în centrul atenţiei celuilalt, pentru că prioritatea sunt cei mici. Aşa că, satisfacţia maritală ajunge să treacă pe plan secund.
este influenţată şi de schimbările hormonale prin care trec proaspetele mame. După naştere, creşte nivelul prolactinei, hormon care inhibă dorinţa sexuală, şi se diminuează nivelul estrogenului şi progesteronului, hormoni care joacă un rol important în receptivitatea sexuală. Dacă înainte să deveniţi părinţi relaţiile intime erau spontane, programaţi-le când bebeluşul doarme sau este supravegheat de bunică. În puţinul timp avut la dispoziţie, daţi dovadă de creativitate, încercând poziţii noi şi îndrăzneţe. În felul acesta, creierul este stimulat să producă dopamină, un hormon care joacă un rol important în creşterea libidoului.