Vrei să iei contraceptive? Uite ce le reduce eficacitatea!
Ceaiurile şi sucurile
Nu bea ceai de sunătoare şi suc de grapefruit când iei anticoncepţionale, deoarece acestea scad efectele lor. Dacă vrei să bei una din cele două băuturi, foloseşte prezervativul.
Antibioticele şi laxativele
Nu începe un tratament cu antibiotice sau laxative în paralel cu concepţionalele fără să anunţi medicul. Multe dintre acestea anulează efectele pilulelor, aşa că ia în vedere folosirea prezervativului.
Umiditatea şi căldura
Nu ţine anticoncepţionalele în baie sau zone umede, deoarece căldura şi umiditatea pot afecta compoziţia pastilelor, astfel că efectul poate scădea. Se ţin în locuri uscate, nu mai mult de 30 de grade.
De reţinut!
Nu folosi pilula de a doua zi dacă uiţi să iei anticoncepţionalele. Corpul va primi un surplus de hormoni, pe lângă pilule şi poţi avea stări de vomă, greaţă, ameţeli şi migrene. Nu lua pastila mai târziu dacă uiţi să o iei. Este puţin probabil să rămâi însărcinată, iar a lua două pastile în acelaşi timp poate crea stări neplăcute.
Te-ar mai putea interesa: Ce-i trebuie corpului pentru o sarcină după anticoncepţionale
Cui îi sunt contraindicate anticoncepţionalele
Evită contraceptivele orale dacă ai avut în trecut cheag de sânge (tromboză) la picior sau alte organe ori dacă suferi de boli ale circulaţiei sângelui rinichilor sau ficatului, de afecţiuni cerebrale, precum accident vascular cerebral, de astm, angină pectorală, epilepsie sau lupus!
Riscul bolilor cardiovasculare creşte cu până la 60% în cazul persoanelor trecute de vârsta de 30 de ani care iau anticoncepţionale şi continuă să fumeze.
În cazul mămicilor care alăptează, această metodă contraceptivă scade cantitatea de lapte. Mai mult, substanţele conţinute de pilule ajung în laptele mamar şi pot dăuna bebeluşului.
Consumul excesiv de dulciuri sau grăsimi creşte cu 50% riscul de a dezvolta cheaguri de sânge pe artere atunci când iei anticoncepţionale.
Ce teste sunt indicate înainte de a lua pilule
Nu începe un tratament cu anticoncepţionale fără să îţi faci setul de analize, care să conţină următoarele: hemograma completă, acid uric, creatinină, coagulograma completă, lipidograma completă, GPT şi GOT. De asemenea, indicat este să faci şi un control ginecologic de rutină, pentru depistarea BTS-urilor.
Mai mult de 25% dintre femeile care folosesc metoda de contracepţie orală a pilulelor n-au început tratamentul în urma unui control amănunţit la medic sau în urma unor analize. Totuşi, metoda contraceptivă a pilulelor anticoncepţionale nu este una dintre cele mai puţin dăunătoare femeilor moderne.
Pilulele conţin hormoni, care pot deregla anumite funcţii, astfel că este foarte important ca orice femeie să se intereseze de riscurile asociate cu această metodă. Pe lângă riscul îmbolnăvirii de boli grave, precum infarct sau boli cardiovasculare, este bine să se ia în serios riscul crescut de îmbolnăvire cu boli cu transmitere sexuală.
Riscul îmbolnăvirii cu BTS-uri a crescut enorm în rândul tinerelor care sunt încurajate să îşi înceapă viaţa sexuală mai devreme, datorită apariţiei metodelor de contracepţie.