Tot ce trebuie să ştii despre sterilet
Un dispozitiv pe cât de mic pe atât de puternic s-ar putea spune, în formă de T find învelit în cupru sau care conţine cormoni se întroduce în uterul pacientei de către medicul de specialitate.
Starea acestui dispozitiv se poate verifica foarte simplu deoarece are un şnur de plastic la capătul dispozitivului ce atârnă prin colul uterin în vagin. Astfel, acel şnur este folosit pentru îndepărtarea steriletului sau pentru a verifica dacă acesta este la locul său.
Câte tipuri de sterilete sunt?
Steriletul este o modalitate contraceptivă fixată în cavitatea uterină ce împiedică implantarea ovulului nu fecundarea lui, deşi poate acţiona pe termen lung această metodă este reversibilă şi s-au evidenţiat două tipuri de dispozitive:
Steriletul hormonal eliberează o formă de progestin ce are aceleaşi efecte precum progesteronul, fiind eficient pentru a preveni sarcina între 3-5 ani, în timp ce steriletul de cupru, cel mai des folosit poate sta fixat şi până a 10 ani, fiind o variantă mult mai eficientă.
Trebuie precizat că dispozitivele cu firul de cupru nu conţin deloc hormoni, funcţionând prin inducerea inflamaţiei în uter, proces ce împiedică spermatozoizii să se ataşeze de ovul sau ca un ovul fecundat să se poată lipi de pereţii uterini.
Află cum se foloseşte corect inelul vaginal AICI
Cum se fixează aceste dispozitive?
Întotdeauna fixarea lor se va face într-un cabinet ginecologic de către un medic specialist, aceată acţiune poate dura în jur de 15 minute deoarece pentru a-l introduce, steriletul trebuie îmins dincolo de cololul uterin , în interiorul uterului.
Printre dezavantajele acestei metode se regăseşte durerea resimţită ulterior, mai multe femei afirmând că simt crampe sau dureri nu doar în timpul inserării ci şi după fixarea sa.
Înaiante de a alege o metodă de contracepţie trebuie luate în calcul toţi factorii atenuaţi de la vârstă, perioada în care vrei să îl foloseşti până la starea de sănătatea mai ales că steriletele hormonale pot avea efecte secundare printre care se pot regăsi greaţa, depresia, dureri la nivelul sânilor, acneea.
Dacă ai optat totuşi pentru steriletul de cupru tocmai pentru că îţi oferă o perioadă mai mare de contracepţie trebuie să ştii că este posibil să te confrunţi ulterior cu menstruaţii dureroase chiar şi la 4-5 luni după fixarea acestuia.
Cât de eficientă este această metodă?
Medicii de specialitate susţin că această metodă este una dintre cele mai eficiente, iar steriletul de cupru putând fi folosit şi ca formă de contracepţie de urgenţă dacă este introdus într-un maxim de 5 zile de la contactul sexual neprotejat.
Dacă te-ai hotărât că este momentul să apelezi la o metodă contraceptivă vorbeşte cu medicul de specialitate pentru a putea face alegerea corectă.