Ştii ce riscuri implică un avort?

14 martie 2017   Contracepție

În România, ne confruntăm cu o scădere continuă a natalităţii şi cu o creştere a numărului de avorturi provocate cu o rată de 26,7 la mie. O statistică foarte clară nu poate fi ţinută la noi, deoarece nu toate avorturile sunt declarate şi făcute în cadrul unei unităţi medicale.

Modalităţi de întrerupere a sarcinii

Prima şi cea mai cunoscută metodă este cea a chiuretajului. Aceasta se face înaintea împlinirii primelor 22 de săptămâni de gestaţie, când fătul cântăreşte mai puţin de 500 de grame. Pentru avortul chirurgical sunt utilizate diferite proceduri. Înainte şi după avortul chirurgical sunt necesare un examen fizic şi analize de laborator, informarea pacientei despre modul în care va decurge procedura, despre auto-îngrijire, despre simptomele ulterioare avortului care necesită intervenţie medicală de urgenţă, dar şi despre modalităţi de planificare familială.

Femeile care se tem de chiuretajul chirurgical apelează la întreruperea sarcinii prin administrarea unui tratament medicamentos. Riscurile sunt destul de mari şi în acest caz, iar după administrarea lor sunt frecvente crampele sau durerea în zona abdomenului inferior.

Atenţie!

Complicaţiile care pot să apară pot duce chiar la infertilitate. După orice fel de intervenţie chirurgicală sunt anumite riscuri, însă în cazul unui avort, fie el spontan, fie provocat, este posibilă apariţia infertilităţii la femei.

Hemoragia uterină

Riscul de deces prin hemoragie creşte odată cu:

- vârsta gravidei,

- vârsta gestaţională, dacă este mai mare de 20 de săptămâni,

- existenţa unei perforaţii uterine,

- prezenţa unei rupturi uterine,

- realizarea unui avort incomplet (cu resturi fetale sau placentare).

Info

Se pot pierde între 100 şi 1000 mililitri de sânge.

Citeşte şi: Ce rişti dacă amâni o sarcină după 35 de ani

Febra

Infecţia este extrem de rară după un avort. Totuşi, o infecţie poate provoca febră în termen de 2-3 zile de la efectuarea avortului.

Greţurile şi întărirea sânilor

De obicei, greţurile provocate de sarcină dispar la o zi după avort, dar întărirea sânilor persistă până la 3 săptămâni la unele femei.

Următoarea menstruaţie

Corpul începe un nou ciclu imediat după avort. Ovulaţia apare la 2-3 săptămâni distanţă şi următoarea menstruaţie are loc la peste 4-5 săptămâni. După un avort chirurgical, următoarea menstruaţie ar putea fi puţin mai abundentă decât o menstruaţie normal.

O femeie care a efectuat un avort trebuie să ştie că la 7 zile după chiuretaj există riscul de a rămâne însărcinată, în cazul în care nu a folosit metode de contracepţie moderne.

Alte simptome care pot apărea după o întrerupere de sarcină

- tulburări psihice, remuşcări obsesive sau sentiment de vinovăţie ca fiind o consecinţă a şocului emoţional, a sechelelor avortului sau a interpretarii suferinţelor, complicaţiilor postavortum, a consecinţelor lor personale, familiale şi sociale, a fricii de o nouă sarcină.

- sarcina ectopică: aproximativ 1% din avorturile provocate vor avea o infecţie postavort, ceea ce predispune la un risc crescut de sarcini ectopice la o concepţie ulterioară.

Mai multe