Lucruri pe care nu le ştiai despre prezervative

7 noiembrie 2015   Contracepție

Atenţie la depozitare!

Temperatura locului îi care ţii prezervativele este importantă. Trebuie să le fereşti de căldură pentru că aceasta deteriorează latexul şi rişti să se rupă în orice moment. De asemenea, ai grijă să nu îl ţii în vecinătatea unor obiecte care îl pot perfora. De pildă, în ruscaci sau în genţi, prezervativele nu sunt foarte bine protejate dacă nu sunt puse separat, în buzunare speciale.

Ambalajul nu se rupe cu dinţii

Prezervativul este un dispozitiv confecţionat din latex sau alte materiale, care aplicat pe penisul în erecţie, înaintea unui contact sexual nu permite ejacularea spermei în vagin. Dar pentru a fi eficient este necesar să fie în termenul de garanţie şi să-l foloseşti corect.

Întotdeauna verifică data la care expiră, iar dacă observi că este deja expirat, aruncă-l. De asemenea, este total contraindicat să rupi ambalajul cu dinţii, fiindcă rişti ca acesta să se rupă fără ca tu să observi. Indicat este să rupi ambalajul cu degetele.

Aerul sparge prezervativul

Ai grijă ca atunci când rulezi prezervativul să nu existe aer în interiorul lui. Pentru a evita acest lucru este bine să ţii prezervativul de vârf înainte de a-l rula până la capăt. În acest fel eviţi riscul ca acesta să se spargă.

Dacă din greşeală, ai rulat prezervativul pe dos, nu-l mai folosi. Aruncă-l şi foloseşte unul nou. Nu uita să rulezi prezervativul până jos, altfel se poate desprinde în timpul actului sexual.

În comerţ, cele mai întâlnite tipuri de prezervative sunt cele din latex, poliuretan (un fel de plastic) sau cauciuc natural. Spre deosebire de cele confecţionate din poliuretan şi ţestul animal, prezervativele din latex sunt mai rezistente şi oferă o protecţie mai mare împotriva bolilor.

În cazul sensibilităţii la latex, situaţie întâlnită la aproximativ 1-2% dintre femei şi bărbaţi, specialiştii recomandă folosirea prezervativului din cauciuc natural.

„Este important ca persoana să facă distincţia dintre alergia la latex şi senzaţia de disconfort dată de prezervativul pus incorect. Reacţia alergică poate fi determinată de medic. Pe lângă prezervativul din cauciuc natural, persoana poate folosi şi lubrifiant pe bază de apă”, spune medicul Iuliana Mirela Balteş, medic de planificare familială în cadrul Complexului Multifuncţional „Caraiman” din Bucureşti. Spre deosebire de lubrifiantul pe bază de ulei sau silicon, cel cu apă nu deteriorează latexul.

Folosit corect, prezervativul protejează în proporţie de 97% de bolile cu trasmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, şi de sarcinele nedorite. În urma mai multor studii, specialiştii în domeniu au ajuns la concluzia că el oferă protecţie şi în cazul infecţiei cu HPV (virusurile papiloma umane), dar nu în totalitate.

Situaţia este similară şi în cazul afecţiunilor care se transmit la contactul direct dintre tegumente. „Prezervativul nu are rol protector în cazul congilomatozei genitale, mai precis negii şi verucile care apar în această zonă. Deşi nu reduce în totalitatea riscul de trasmitere a acestor probleme, prezervativul diminuează şansele”, a mai adăugat medicul de planificare familială.

Mai multe