Efecte nedorite ale anticoncepţionalelor

19 octombrie 2017   Contracepție

Anticoncepţionalele fac parte din categoria metodelor care au ca scop protejarea faţă de o sarcină nedorită. Sunt administrate sub formă de pilule sau tablete (comprimate). Nu orice femeie poate utiliza contraceptivele orale, deoarece, în prezenţa anumitor afecţiuni şi factori de risc, pot duce la efecte adverse severe.

Provoacă greaţa

Potrivit specialiştilor, greaţa este o reacţie normală a organismului după administrarea anticoncepţionalelor. Ar trebui să treacă de la sine în decursul a câteva luni după ce ai început să le iei.

Dureri de cap, ameţeli şi sensibilitate mamară

Astfel de simptome pot semnala faptul că ar trebui întrerupt, cel puţin pentru o perioadă, tratamentul contraceptiv hormonal. Dacă nu doreşti acest lucru, încearcă şi alte anticoncepţionale, bineînţeles, recomandate de medicul tău ginecolog.

Sângerări

În primele luni de la administrarea pilulei contraceptive pot apărea uşoare sângerări, acestea fiind explicate prin prezenţa hormonilor conţinuţi de ea. Dacă astfel de sângerări nu dispar după 3 luni, mergi la medic!

Pot afecta ficatul

Pilulele contraceptive pot creşte riscul de cancer hepatic, de tumori necanceroase la ficat şi de hemangiom hepatic. Pot duce la creşterea concentraţiei de colesterol în sucul biliar şi la încetinirea evacuării sucului biliar în intestin.

Modificări de dispoziţie

Majoritatea anticoncepţionalelor orale prezintă acest dezavantaj, de a predispune către stări emoţionale negative. În cazul în care acestea se menţin, vorbeşte cu medicul despre eventualitatea schimbării metodei contraceptive.

Libido scăzut

Este foarte probabil ca după o perioadă lungă de timp în care ai luat anticoncepţionale să nu mai ai aceeaşi poftă de sex ca altădată. Acest efect apare din cauza faptului că duc la scăderea testosteronului, hormon implicat în menţinerea libidoului.

Riscul de cancer

Studiile arată că anticoncepţionalele orale pot creşte riscul apariţiei unor tipuri de cancer (de sân, de col uterin, hepatic). Totuşi, tot cercetările arată că pilulele contraceptive scad probabilitatea de a face cancer endometrial şi ovarian.

Fumătoarele, mai expuse

Fumătoarele care iau anticoncepţionale au o probabilitate mai mare de a face cheaguri de sânge, precum şi afecţiuni ale vezicii biliare, al unor probleme hepatice şi de vedere.

Atenţie!

Dacă doreşti să începi să iei anticoncepţionale, trebuie să faci, mai întâi de toate, o vizită la medicul ginecolog. Aceste pastile trebuie prescrise de medic în funcţie de rezultatul unor analize.

Anticoncepţionalele îngraşă?

Numeroase studii arată că pilulele contraceptive nu sunt o cauză a îngrăşării. Cel mai adesea, creşterea în greutate este pusă pe seama stilului de viaţă sedentar şi a alimentaţiei dezechilibrate. Uneori, este posibil ca administrarea pilulelor să coincidă cu faptul că femeia consumă o mai mare cantitate de alimente care duc la îngrăşare. Cu toate acestea, anumite pilule pot determina creşterea poftei de mâncare. Au şi beneficii

Anticoncepţionalele pot fi prescrise şi ca tratament.

• Ameliorează şi tratează dismenoreea (menstruaţie însoţită de dureri);

• Reduc severitatea sau frecvenţa migrenelor menstruale;

• Îmbunătăţesc aspectul pielii şi reduc acneea;

• Scad riscul apariţiei de boală inflamatoare pelviană;

• Ajută la menţinerea densităţii oaselor în anii de dinaintea menopauzei.

Mai multe