Cele mai sigure metode de contracepţie

10 februarie 2016   Contracepție

Societatea modernă este una care fuge de responsabilitatea de a mai crea oameni care să îşi dorească familii timpurii. De aceea, s-au descoperit o multitudine de metode de contracepţie şi s-a educat foarte puţin populaţia în vederea informării cu privire la efectele secundare ale acestor metode.

Cele mai sigure metode de contracepţie – abstinenţa, metode de contracepţie 100% sigură

Dacă este să dăm un răspuns 100% adevărat la întrebarea care este cea mai sigură metodă de contracepţie, acest este foarte simplu – abstinenţa. Din păcate, abstinenţa până la dorinţa de a întemeia familie nu mai este la modă. Cu toate că aceasta este cea mai sănătoasă, căci păstrează femeile şi bărbaţii sănătoşi pentru a putea fizic să procreeze, este cea mai puţin promovată din cauza faptului că este considerată demodată.

Totuşi, metodele contraceptive prezintă multe efecte secundare, nu sunt 100% sigure, iar avortul are, de obicei, complicaţii atât la nivel fizic, cât şi psihic. Cu toate acestea, tinerii care nu se simt pregătiţi încă să îşi întemeieze o familie ar trebui să ştie despre cele mai sigure metode de contraceptive.

Cele mai sigure metode de contracepţie – vasectomie sau legarea trompelor pentru cine nu mai doreşte copii

Una dintre cele mai sigure metode de contracepţie, după abstinenţă, este contracepţia permanentă, prin care bărbatul efectuează operaţia de vasectomie sau femeia este de acord să facă ligatura chirurgicală, adică legarea trompelor. Persoanele care doresc să recurgă la astfel de metode ar trebui să fie foarte sigure că nu mai vor copii niciodată şi ar trebui să discute serios atât cu un medic ginecolog, cât şi cu un psiholog.

O altă metodă contraceptivă dintre cele mai sigure este steriletul, care se introduce, de obicei, după cel puţin o naştere. Steriletul este un dispozitiv intrauterin, care înfundă trompele, astfel nepermiţând zigotului să intre în uter pentru dezvoltare. Un astfel de dispozitiv poate fi ţinut până la 10 ani. Riscul expulzării accidentale a dispozitivului este foarte mic, de aceea steriletul este o metodă contraceptivă sigură.

Cele mai sigure metode de contracepţie – pilulele contraceptive, metodă sigură care prezintă efecte secundare

Pilulele anticoncepţionale au o siguranţă de 99%, însă există diferite efecte secundare, de multe ori neplăcute şi nedorite de către femei. În acest procent mic de 1% intră femeile care nu îşi administrează corect pilula. Aceasta se ia o dată pe zi, de obicei seara şi dacă se poate la aceeaşi oră, asta pentru o siguranţă mai mare. Cu toate acestea, este bine să ştiţi că 8 din 100 de femei care folosesc această metodă rămân însărcinate într-un an.

Alte metode de contracepţie printre cele mai sigure sunt retragerea, în termeni medicali „coitus interruptus”şi metoda calendarului. Prima nu este cea mai plăcută şi nici cea mai sănătoasă. De altfel, unii medici o consideră ca fiind o metodă foarte apropiată de masturbare. Oricum, folosită cum trebuie, această metodă este printre cele mai sigure. Partenerii care se cunosc de mult timp ar trebui să identifice mai uşor perioadele de fertilitate, adică atunci când femeia este în perioada de ovulaţie. Abstinenţa în acea perioadă este o metodă de contracepţie sigură şi normală. Trebuie să precizăm că pentru a recunoaşte cât mai bine perioada de ovulaţie este nevoie de menstruaţie regulată şi cunoaşterea propriului organism. Folosită cum trebuie, calendarul este o metodă de contracepţie sigură.

Cele mai sigure metode de contracepţie – prezervativul nu este o metodă sigură

Multă lume crede că prezervativul este cea mai sigură metodă pentru prevenirea unei sarcini şi pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. În realitate, nu este deloc aşa. Prezervativul nu fereşte 100% pe cineva nici de boală, nici de sarcină. De altfel, 10 femei din 100 rămân însărcinate la un moment dat. Fiind una din cele mai folosite metode de contracepţie, ar trebui să se ştie că nu este atât de sigură precum se spune. Utilizarea necorespunzătoare a prezervativelor le face nesigure în faţa sarcinii şi bolilor.

Ce să evitaţi când folosiţi un prezervativ: folosirea unui prezervativ expirat, folosirea unui prezervativ de mai multe ori, folosirea obiectelor ascuţite la deschiderea ambalajului, aplicarea prezervativului prea târziu şi scoaterea lui mai devreme, folosirea unui prezervativ prea mare sau prea mic. Oricum, în condiţiile utilizării corecte a prezervativului doar 2 din 100 de femei rămân însărcinate.

Mai puţin folosite, dar sigure sunt şi metode precum contracepţia injectabilă sau implantul. Ambele conţin hormoni asemănători cu cele din pilule, deci sunt la fel de eficiente. Nu sunt metode foarte utilizate la noi în ţară. Înainte de a folosi orice metode de contracepţie ce presupune medicaţie, ar trebui să discutaţi cu un medic specialist, este singurul în măsură să vă informeze cu privire la eficienţă şi riscuri.

Mai multe