Ce se întâmplă cu gravidele care folosesc telefoane mobile
”Nu am găsit nicio dovadă a unui efect dăunător asupra neurodezvoltarii copilului de 3 şi 5 ani în cazul mamei care utilizează telefonul mobil în timpul sarcinii. Spre surprinderea noastră, cu cât mama folosea mai mult telefonul mobil în timpul sarcinii cu atât capacităţile motorii ale copilului la vârstă de 3 ani erau mai bune.
Însă, o descoperire similară în ceea ce priveşte utilizarea telefonului mobil de către tati indică spre alţi factori ce ţîn de stilul de viaţă şi nu către impactul fizic al telefoanelor mobile”, a declarat dr. Jan Alexander de la Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică.
Cercetări anterioare, desfăşurate cu preponderenţă pe animale, au stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea că expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă emise de telefoanele mobile să aibă un efect negativ asupra creierelor aflate în curs de dezvoltare ale celor mici.
Însă rezultatele au fost împărţite, iar multe dintre studii au fost prea reduse sau au avut o durata prea scurtă pentru a se putea evalua impactul pe termen lung al expunerii la telefoane mobile asupra dezvoltării copilului.
”Dacă femeile gravide vor să reducă expunerea la câmpurile de radiofrecvenţă în timp ce vorbesc la telefon, pot să utilizeze funcţia ‘hands-free’ şi să evite ţinerea telefonului în apropierea abdomenului”, a precizat medicul.