Cât de eficient este inelul contraceptiv

22 octombrie 2011   Contracepție

Inelul vaginal este una dintre metodele contraceptive care conţine cei doi hormoni (estrogen - etinilestradiol şi progestogen - etonogestrel), iar spre deosebire de administrarea pe calea orală, prin intermediului acestuia hormonii sunt administraţi vaginal, mai aproape de locul unde trebuie să acţioneze. În plus, inelul poate fi lăsat să acţioneze timp de 21 de zile, evitând astfel riscul de a uita să îţi iei pilula. El trebuie îndepărtat în cea de-a patra săptămână, perioadă în care va începe ciclul menstrual. Pentru a preveni apariţia unei sarcini poţi utiliza această metodă contraceptivă lunar, însă este cel mai bine să îi ceri înainte sfatul medicului tău ginecolog.

Cum foloseşti inelul contraceptiv?

Inelul vaginal este flexibil şi transparent, el fiind special conceput pentru a nu crea senzaţia de disconfort. Pentru a putea insera inelul vaginal este indicat să alegi o poziţie confortabilă (exemplu: cum ar fi cea cu un picior ridicat), după care presezi şi încerci să apropii unde de alta marginile inelului. În timp ce sunt apropiate marginile opuse, împingi uşor inelul în vagin. Inserarea adâncă a inelului şi muşchii vaginali vor ajuta la menţinerea acestuia. Iar pentru a-l îndepărta este indicat să îl agăţi cu degetul arătător îndoit (sub forma unui cârlig).

98-99% - eficienţa inelului contraceptiv

După efectuarea mai multor studii, specialiştii au ajuns la concluzia că inelul vaginal oferă protecţie împotriva unei sarcini în proporţie de 98-99%. Cercetările au mai indicat şi faptul că inelul vaginal poate proteja chiar mai bine decât combinaţia dintre alte două metode contraceptive. Ca orice alt mijloc contraceptiv şi inelul poate avea efecte adverse, însă acest lucru diferă de la femei la femeie. Printre acestea se numără sângerările neregulate sau prelungite, iritaţie în locul unde a fost amplasat inelul sau scurgeri vaginale.

Câteva ponturi privind inelul contraceptiv:

- metoda nu poate fi folosită de femeile care alăptează, însă poate fi utilizată la un interval de şase săptămâni după naştere (cel mai indicat este să consulţi şi medicul ginecolog în această situaţie); - inelul nu trebuie îndepărat pentru o perioadă mai mare de 3 ore înainte de cea de-a patra săptămână; - prin intermediul inelului vaginal se poate evita administrarea orală a pilulelor şi a efectelor acestora (tractul gastrointestinal); - în cazul în care inelul alunecă din vagin, indicat este să fie clătit cu apă curată şi reintrodus imediat.

Mai multe