Când este nevoie de tratamentul cu ovule
Ovulele intravaginale sunt substanţe medicamentoase recomandate pentru tratamentul local în diverse infecţii ginecologice. Înainte de a recomanda tratamentul cu ovule, medicul va indica realizarea unor analize, precum secreţiile vaginale, antibiograma şi fungigrama.
Astfel, ovulele antifungice sunt indicate în tratarea micozelor vaginale, infecţii cauzate de ciuperci precum Candida Albicans (candidoza), care se manifestă prin iritaţie locală şi secreţii albicioase, urât mirositoare. De asemenea, ovulele sunt folosite şi în infecţiile bacteriene şi în cele parazitare (cum ar fi tricomoniaza).
Ovulele se introduc în vagin seara, înainte de culcare. În timpul tratamentului cu ovule, trebuie să se evite contactele sexuale, pentru că există pericolul reinfectării. În cazul infecţiilor vaginale, şi partenerul va urma tratament local cu anumite unguente. De asemenea, trebuie evitată administrarea ovulelor în perioada menstruală.
Oferă protecţie contra sarcinii
Dacă eşti în căutarea unei metode contraceptive, poţi lua în calcul şi ovulele spermicide. Acestea sunt indicate mai ales femeilor care, din diverse motive, nu pot lua anticoncepţionale orale sau nu pot folosi sterilet. De asemenea, ovulele contraceptive pot fi folosite după naştere sau în perioada alăptării. Acestea formează o spumă care distruge spermatozoizii şi se introduc înaintea contactului sexual.
Pentru că nu te feresc şi de bolile transmisibile sexual şi pentru că nu oferă o protecţie totală (siguranţa este de 75%), este indicat şi un alt contraceptiv, cum ar fi prezervativul. Ovulul contraceptiv se introduce cât mai adânc în vagin, cu aproape un sfert de oră înaintea actului sexual (este bine să faci asta în timp ce stai culcată).
Ovulul contraceptiv se dizolvă repede în vagin (în câteva minute) şi oferă protecţie contra sarcinii în jur de patru ore (ceea ce înseamnă că după această perioadă trebuie folosit un alt ovul dacă ai un alt contact sexual).
Timp de şase ore după raport, nu te spăla local, deoarece acţiunea spermicidă este anulată de săpun sau de gelul intim. În general, ovulele contraceptive sunt bine tolerate. Rar, poate apărea senzaţia de iritaţie.
Mai poţi citi şi:
- Rezerva de ovule scade cu 90% până la 30 de ani
- Homeopatia ginecologică, soluţie în infertilitate
- Primul control ginecologic, indicat după începerea vieţii sexuale
Soluţie în uscăciunea vaginală
Mai ales în perioada de dinaintea menopauzei, apare uscăciunea sau atrofia vaginală, din cauza scăderii nivelului estrogenului, hormon sexual implicat în menţinerea elasticităţii pereţilor vaginali. Această problemă mai poate apărea însă şi în sarcină, şi în unele afecţiuni ale ovarelor. Pe lângă senzaţia de mâncărime, atrofia vaginală îngreunează contactul sexual.
De ajutor în acest caz sunt ovulele cu estrogen, care trebuie administrate numai la recomandarea medicului. Pe piaţă mai există şi ovule pe bază de acid hialuronic, care au efect de hidratare şi de menţinere a elasticităţii vaginale.
Ce trebuie să mai ştii despre ovule
- Ovulele pot fi prescrise şi în cervicita cronică („rana pe col”).
- Există şi ovule care accentuează coagularea sângelui (hemostatice), care sunt folosite după unele intervenţii chirurgicale la nivelul colului uterin, cu scopul prevenirii hemoragiei.
- Ovulele cu progesteron pot fi recomandate şi în sarcină, pentru prevenirea avortului.
- Este posibil ca medicul să recomande ovule preparate în farmacii, după o anumită formulă.
Dr. Mitroi Dana Brînduşa, medic rezident Spitalul „Filantropia”, Bucureşti
Ovulele constituie o formă de tratament în diferite afecţiuni precum infecţiile vaginale.
Recomandarea lor se face de către medicul ginecolog, în conformitate cu rezultatul analizei prelevate din secreţia vaginală.
Se recomandă evitarea folosirii ovulelor în perioada menstruaţiei şi repaus sexual pe parcursul tratamentului.
O altă formă de prezentare a ovulelor este cea de preparat hormonal, cu utilizare pe perioada sarcinii (susţinere progesteronică) sau în terapia de substituţie hormonală din menopauză (componentă estrogenică).
INFO: Ovulele contraceptive se pot elibera fără reţetă şi costă câteva zeci de lei cutia.