Ce efecte are abstinenţa sexuală

20 august 2021   Viața sexuală

Renunţarea la activitatea sexuală, pentru o perioadă îndeungată de timp poate aduce beneficii, dar creează şi discomfort celui care alege să trăiască fără contacte intime.

Sexul este considerat o necesitate a organismului uman, însă, dintr-un motiv sau altul, oricine poate alege să aibă o perioadă lipsită de partide de amor. Două dintre avantajele evident ale lipsei contactelor intime: nu mai este nevoie de contracepţie şi eşti mai ferit(ă) de bolile cu transmitere sexuală. Potrivit medicilor, femeile care nu au viaţă sexuală sunt mai puţin predispuse la infecţii urinare, cât şi la vaginite (inflamaţie a vaginului, cauzată de prezenţa unor bacterii).

Revigorare a relaţiei

O perioadă de abstinenţa sexuală în cuplu, de o lună, stabilită de comun acord de ambii, parteneri poate aduce nenumărate beneficii, potrivit sexologului american Ian Kerner. Acesta a publicat cartea „Sex Detox“, în care arată că 30 de zile fără sex sunt necesare pentru a da un nou suflu vieţii sexuale, ca să-ţi redescoperi partenerul, pentru a-l dori şi mai mult ca la începuturile relaţiei. Totodată, poate fi şi o etapă a gesturilor romantice, a săruturilor tandre, a unei seri la film.

Poate cauza frustrări

Dacă abstinenţa sexuală apare în cuplu şi doar unul dintre parteneri nu doreşte să mai aibă raporturi sexuale, atunci poate cauza frustrări celuilalt. Acestuia îi va scădea stima de sine, căci se va simţi respins, neatrăgător pentru celălalt. De aceea, este foarte importantă comunicarea în cuplu, ca ambii parteneri să discute înainte de a lua o asemenea decizie. Cei doi pot apela şi la sfatul unui psiholog sau la un cabinet de planning familial.

Stări de nervozitate

Dacă o persoană alege abstinenţa, acest lucru nu înseamnă şi că îi va scădea dorinţa sexuală . Astfel, cel în cauză va rămâne cu energia sexuală neconsumată, ceea ce poate duce la stări de nervozitate excesivă, aparent fără niciun motiv. O persoană abstinentă mai poate suferi şi de lipsă de concentrare, dar şi de episoade de insomnie, spun speciaşliştii.

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteş, Medic specialist medicină generală, competenţă planificare familială,

Complex Multifuncţional Caraiman,  tel: 021-2244073 int. 180

Abstinenţa sexuală poate fi o opţiune de viaţă sau poate fi autoimpusă temporar, cel mai frecvent, în scop contraceptiv. Nu este periculoasă nici pentru organismul bărbatului, nici pentru organismul femeii. S-ar putea spune că, din contră, are un efect benefic, căci astfel este evitată contractarea unor infecţii cu transmitere sexuală, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Mai mult, la femei, prin evitarea oricăror tipuri de contacte sexual, scade şi incidenţa cancerului de col uterin (afecţiune provocată de virusurile papiloma umane, HPV, în prezenţa anumitor factori de risc).

Mai multe