Care este cea mai bună metodă contraceptivă după 40 de ani

4 septembrie 2021   Viața sexuală

Chiar dacă în jurul vârstei de 40 de ani fertilitatea scade sub 5%, există posibilitatea să rămâi însărcinată. Dacă nu doreşti copii sau eşti deja mamă, este important să optezi pentru o metodă de contracepţie, ţinând cont de stilul tău de viaţă.

O femeie devine fertilă după 6-8 luni de la prima menstră şi atinge un vârf al fertilităţii în jurul vârstei de 22-23 de ani. Apoi, fertilitatea feminină intră în declin. „La 40 de ani, încă mai ai parte de ciclu menstrual regulat, dar ovarele încep să producă mai puţin estrogen şi progesteron. Testosteronul scade şi el. În acest fel, începe premenopauza, precursoarea menopauzei, care poate dura în jur de 5 ani. Ciclurile menstruale devin neregulate, uneori mai scurte de 28 de zile, alteori mai lungi, câteodată mai abundente. În această perioadă apar tulburările de dispoziţie, iritabilitate, chiar depresie, dureri de cap, bufeuri, o micşorare a dorinţei sexuale şi uscăciunea vaginală. Deşi există o scădere a fertilităţii începând cu vârsta de 35 ani, femeile au nevoie de contracepţie”, explică medicul Snejana Simboteanu.

INFO

O eventuală sarcină la peste 40 de ani nu este lipsită de riscuri, precum avortul spontan, hipertensiunea arterială, diabetul gestaţional şi probleme cromozomiale la făt.

Metode contraceptive pe termen lung

Dacă te numeri printre femeile active din punct de vedere sexual, poţi opta pentru:

  • Contraceptivele orale combinate - conţin 2 tipuri de hormoni feminini - estrogen şi progesteron. Deşi există câteva studii care arată că o doză mare de estrogen predispune la apariţia cancerului de sân, mulţi specialişti dau asigurări că anticoncepţionalele orale combinate, care se găsesc acum pe piaţă, conţin o cantitate mică de estrogen. „Femeile care nu prezintă factori de risc şi nu fumează pot utiliza pilula contraceptivă până la menopauză sau până la 51 de ani. Pilula poate oferi beneficii în premenopauză, reglează ciclul menstrual, reduce incidenţa afecţiunilor ginecologice, infecţiilor pelvine, chisturilor ovariene, cancerelor ovariene şi uterine”, spune Snejana Simboteanu, medic specialist obstetrică ginecologie.
  • Mini-pilula contraceptivă cu progesteron - conţine doze mici de progesteron sintetic, se administrează pe cale orală, la aceeaşi oră, în fiecare zi, chiar şi la menstruaţie. Nu este lipsită de efecte adverse: dureri de cap, sângerări menstruale neregulate. În plus, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
  • Implantul contraceptiv - presupune introducerea sub piele, la nivelul braţului, a unei tije din plastic, de 4 cm lungime şi 2 mm lăţime, care are în compoziţie progestagen (varianta sintetică a progesteronului). Implantul este eficient 3 ani şi poate favoriza apariţia migrenelor, o uşoară creştere în greutate, sensibilitatea sânilor sau schimbări de dispoziţie.

Şi steriletul este o opţiune

Ideală pentru femeile de peste 40 de ani este în general contracepţia cu acţiune îndelungată, reversibilă, cum ar fi un dispozitiv intrauterin sau sterilet. Sub forma de litera T, acesta poate fi cu fir de cupru sau hormonal. Cel din cupru este introdus în uter prin colul uterin şi poate fi folosit fără întrerupere aproximativ 10 ani. Seriletul hormonal eliberează o doză diminuată, dar constantă de progesteron timp de 5 ani şi poate fi implantat în uter doar femeilor care au născut deja şi care nu tolerează steriletul clasic ori au menstruaţii abundente din cauza lui.  

Contracepţia chirurgicală, metodă ireversibilă

Dacă nu mai vrei copii, ai la dispoziţie o formă de sterilizare ireversibilă: legarea trompelor.  „Aceasta constă în blocarea trompelor lui Fallopius, care constituie culoarul prin care spermatozoizii se îndreaptă pentru a fecunda ovulul. Este vorba despre o mică intervenţie ce implică legarea trompelor, anestezie generală şi o spitalizare de 2-3 zile”, explică doctorul Snejana Simboteanu. Chiar şi după această procedură există risc de sarcină ectopică (tubală). Trebuie să foloseşti încă o metodă de contracepţie timp de 3 luni după intervenţie.

Bărbaţii care nu vor să devină părinţi, pot recurge la vasectomie. Această procedură se realizează cu anestezie locală şi presupune tăierea şi legarea canalelor care transportă sperma de la testicule către fluxul seminal. Metoda nu afectează în niciun fel capacitatea bărbaţilor de a avea erecţii şi nici nu modifică ejacularea şi libidoul.

Sfatul specialistului

Dr. Snejana Sâmboteanu, medic specialist obstetrică ginecologie, Medlife

Cea mai potrivită metodă de contracepţie pentru femeile de peste 40 ani poate fi influenţată de mai mulţi factori: viaţa sexuală, scăderea fertilităţii, tulburările menstruale şi sănătatea generală. Inelul vaginal combinat este un contraceptiv hormonal care conţine estrogen şi progesteron. Este introdus în vagin timp de 3 săptămâni şi este îndepărtat în a 4-a săptămână a fiecărei luni. Conţine o doză mică de estrogen şi oferă un control eficient al ciclului menstrual. Prezervativele sunt o alegere potrivită, asigură o contracepţie, dar ne şi feresc de infecţiile cu transmitere sexuală şi virusurile HPV. Se pot folosi şi spermicidele şi diafragma, deşi fiabilitatea lor este mai scăzută. Dispozitivul intrauterin de cupru oferă o contracepţie foarte eficientă. Montat femeii de 40 ani, poate rămâne până la instalarea menopoauzei.

Mai multe