Cauzele anexitei cronice
Anexita se prezintă sub două forme: acută şi cronică. În cazul anexitei acute, la nivelul trompei uterine apare o zonă înroşită care se umflă şi care poate produce obstrucţionarea trompei. De asemenea, pot apărea arsuri sau usturimi la nivel local, episoade febrile, secreţii vaginale anormale, stări de vomă şi o menstruaţie mai îndelungată. Episodul cronic urmează în general după faza acută şi se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.
Cauzele anexitei cronice sunt multiple
Anexita cronică se manifestă prin senzaţie de tensiune şi de arsură puternică locală, durere acută, febră mare, tulburări urinare sau tulburări legate de menstruaţie.
În general, infecţia este cauzată de bacterii care pătrund în vagin. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori în timpul actului sexual neprotejat, în care femeia poate fi contaminată cu infecţii care se transmit sexual. Anexita cronică este cauzată de bacteriile care produc gonoree sau infecţie clamidiană boli cu transmitere sexuală.
Pe de altă parte, bacteriile pot pătrunde în vagin în timpul spălăturilor vaginale şi pot duce la anexită cronică. Acest lucru se datorează faptului că spălăturile perturbează microflora normală vaginală şi pot facilita trecerea bacteriilor prin colul uterin.
Printre cauzele anexitei cronice se numără şi naşterea naturală sau avortul
Infecţia se poate produce, mai rar ce-i drept, şi în urma naşterii pe cale naturală, avortului sau în timpul unei proceduri medicale.
Dacă această boală nu este tratată, durerea de la nivelul abdomenului inferior devine persistentă şi apar sângerări neregulate. Infecţia poate invada structurile din vecinătate, inclusiv membrana care tapetează suprafaţa cavităţii abdominale şi care acoperă organele interne.
Dacă infecţia trompelor uterine este cauzată de gonoree sau Chlamydia, aceasta poate invada ţesuturile din jurul ficatului, situaţie în care apare durerea în partea superioară dreaptă a abdomenului, similară cu cea produsă de afecţiunile vezicii biliare.
Femeile care au avut anexită au un risc de 6-10 ori mai mare de a avea o sarcină extrauterină tubară, situaţie în care fătul se dezvoltă în trompa uterină şi nu în uter. Acest tip de sarcină pune în pericol viaţa femeii, iar fătul nu poate supravieţui.
Testele de laborator sunt cele mai simple metode de a depista anexita cronică. Având în vedere faptul că această afecţiune este cauzată de bacterii care pot fi transmise prin contact sexual, este bine ca toate testele şi tratamentul la care te supui să fie făcute şi de partenerul tău.
În cazul acestei afecţiuni, tratamentul constă în administrarea de antibiotice şi, în plus, trebuie să consumi foarte multe lichide.