Ar trebui să spunem sau nu totul partenerului?
Până unde merge comunicare eficientă şi unde începe „balastul” cu care îl încarci pe celălat? Cât să dezvălui şi cât să gestionezi singur atunci când faci parte dintr-un cuplu? Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare relaţie are propriile nevoi şi propriile mecanisme de reglaj însă există nişte repere generale de care trebuie să ţii cont.
Ce nevoi ai? Exprimă-le, nu le ascunde!
Există o relaţie de cuplu autentică fără intimitate emoţională? Se pare că nu...Dar pentru a se ajunge aici, fiecare membru al cuplului trebuie să-şi cunoască trupul, emoţiile, să-şi înţeleagă sentimentele şi nevoile, şi atunci când trebuie, să le poată exprima în cuvinte.
Comunicarea completă şi deschisă, fără reţinere, este o cheie pentru relaţiile de succes. Şi totuşi, mulţi ascundem ceea ce simţim pentru că ne temem de reacţiile partenerului, de părerile lui, de judecată, de etichete, de lipsa de înţelegere, de faptul că ceea ce spunem ne-ar putea afecta imaginea etc. Dar gândurile care ne preocupă, aspectele care rămân neabordate, problemele nerezolvate sapă la temelia cuplului, favorizează neîncrederea, inhibă spontaneitatea şi bucuria în relaţie, şi, desigur, afectează intimitatea. De ce am vrea să riscăm asta? Este mult mai eficient şi mai constructiv să ne gândim la ceea ce ne dorim, să ne formulam cât mai bine nevoile şi să le comunicam cu încredere şi speranţa că partenerul nostru de cuplu îşi doreşte ca şi noi, ca lucrurile să funcţioneze. Chiar dacă sunteţi un cuplu sudat şi aveţi ani buni împreună, nu preupune că îţi pot fi citite gândurile şi nevoile. În relaţiile de cuplu se schimbă priorităţile pe măsură ce mediul social şi profesional devine altul, pe măsură ce familia se extinde sau se restrânge, de aceea există întotdeauna aspecte emoţionale de reglat. Dacă simţi că sunt lucruri care ar trebui să funcţioneze altfel, atunci trebuie să le spui, pentru binele cuplului.
Greşiţi, dar vreţi să mergeţi mai departe
Nici cuplurile fericite nu sunt ferite de crize. Succesul lor constă în modul în care gestionează respectivele crize. Este ştiut că cele mai profunde crize de cuplu sunt acelea în care se mărturiseşte infidelitatea. Dacă partenerii decid să continue relaţia după acest moment, comunicarea devine esenţială pentru recâştigarea încrederii. Dar chiar şi aşa, mici crize, replici ale celei iniţiale, vor zgudui cuplul şi tot transparenţa şi comunicarea clară şi corectă a emoţiilor, fără dorinţa de a crea suferinţă sau de a umili partenerul, sunt cheia succesului.
Ştie de cine s-a îndrăgostit?
Toţi am avut momente în viaţă în care ne-am simţit ruşinaţi sau vinovaţi pentru anumite situaţii sau fapte. Dar din astfel de momente am avut de învăţat. Suntem cu toţii într-o continua evoluţie, care se produce doar dacă suntem autentici cu noi înşine şi cu cei din jur. Acceptarea de sine aduce şi nevoia de a te comunica şi afirma aşa cum eşti. Atunci când nu simţi nevoia să-ţi deghizezi eu-l, să pretinzi că eşti altcineva decât eşti şi nu joci un rol pentru a manipula, vei şti că eşti admirat şi iubit într-un mod autentic, în relaţie, pentru tot ceea ce eşti tu, cu calităţi şi defecte.
Dacă atunci când spui ce gândeşti, într-un mod politicos şi bine intenţionat, obţii reacţii agresive sau violente, este un semn clar că lucruile sunt disfuncţionale de multă vreme.