Christiane Amanpour, jurnalistă CNN, depistată cu o boală care răpune anual în jur de o mie de românce. Despre ce este vorba

15 iunie 2021   Vedete

Jurnalista britanică de origine iraniană Christiane Amanpour a anunţat că a fost diagnosticată cu cancer ovarian şi că s-a operat. Este bine de reţinut că, în multe cazuri, boala este depistată târziu, când şansele de supravieţuire sunt minime, şi că în jur de o mie de românce sunt răpuse în fiecare an de cancer ovarian.

Jurnalista a declarat că a fost „supusă cu succes unei intervenţii chirurgicale majore pentru a elimina” acest cancer şi a anunţat că începe „câteva luni de chimioterapie”. Christiane Amanpour le-a îndemnat pe femei să se informeze în legătură cu această boală, „să efectueze analize frecvent, să îşi asculte întotdeauna corpul şi, desigur, să se asigure că îngrijorările lor legitime medicale nu sunt ignorate”.

Vedeta, care s-a stabilit la Londra, s-a declarat încrezătoare în sistemul britanic de asistenţă medicală şi a mărturisit că a dorit să vorbească despre boala ei „din motive de transparenţă”, dar „mai ales pentru a îndemna toate femeile să se diagnosticheze cât mai curând posibil”.

Şefă a serviciului mondial al CNN şi prezentatoare a emisiunii care îi poartă numele, Christiane Amanpour a devenit cunoscută după acoperirea Războiului din Golf din 1991, care a urmat invaziei Kuweitului de către Irak cu un an înainte.

Boala poate evolua "silenţios"

Cancerul ovarian este o tumoră malignă care se dezvoltă la nivelul ovarelor. În primul stadiu afectează unul sau amble ovare, fără să se extindă la organe din apropiere. În stadiul al doilea, se propagă la nivelul uterului, trompelor uterine, iar în stadiul al treilea, celulele maligne ajung la ţesuturile din afara regiunii pelviene sau la nodulii limfatici, pentru ca în ultimul stadiu să apară metastaze la diverse organe. Aproape 75% dintre femeile cu cancer ovarian au metastaze în momentul în care sunt diagnosticate. Boala are una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre toate cancerele ginecologice.

În stadiile iniţiale, cancerul ovarian cauzează rareori simptome. Pe măsură ce evoluează, apar manifestări care pot fi confundate cu tulburările digestive: balonarea, disconfortul abdominal, constipaţia, diareea, senzaţia de saţietate, nevoia frecventă de urinare şi durerea în timpul contactului sexual.     

În fazele avansate ale bolii, aceste simptome pot fi mai accentuate şi pot fi însoţite de greaţă, alterarea stării generale, pierderea apetitului, mărirea în volum a abdomenului cauzată de tumoră şi de acumularea de lichid în cavitatea abdominală şi respiraţie dificilă, din cauza lichidului acumulat în jurul plămânilor. Pentru a fi pus diagnosticul de cancer ovarian, este nevoie de investigaţii suplimentare: biopsie şi examene imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică abdominală.  

Examenul ginecologic periodic şi ecografia abdominală sau transvaginală ajută la depistarea timpurie a unor eventuale tumori ovariene.

Mai multe