Ce este lupusul, boala de care suferă Selena Gomez

27 iulie 2021   Vedete

Boală autoimună, lupusul nu face diferenţe când vine vorba de statutul social sau de rasa pacienţilor. Oricine poate fi diagnosticat cu această afecţiune, deşi s-a observat că este mai frecventă în rândul femeilor. Vedete precum Selena Gomez, Toni Brexton, Seal şi Nick Cannon sunt diagnosticate cu lupus.

Selena Gomez a anunţat în 2013 într-un interviu acordat „Billboard” că suferă de lupus, fiind nevoită atunci să îşi amâne un turneu. În 2017, fosta vedetă Disney a anunţat într-o postare pe Instagram că a suferit un transplant de rinichi, donator fiind cea mai bună prietenă a sa, Francia Raisa. „Sunt incredibil de binecuvântată. Te iubesc atât de mult”, a scris Selena, care a postat şi o poză în care apare pe patul de spital, alături de Raisa, strângându-se de mână.

Toni Braxton, cunoscuta cântăreaţă R&B, a fost diagnosticată cu lupus în 2010. Vedeta a afirmat că boala, care i-a redus capacitatea de a munci, a contribuit şi la divorţul de soţul său de atunci, Keri Lewis.

Nick Cannon, fostul soţ al lui Mariah Carey, a primit acelaşi diagnostic de boală autoimună în 2012.

Seal a fost, la rândul lui, depistat cu lupus. De altfel, semnele de pe faţa cântăreţului sunt simptome ale lupusului eritematos discoid, o formă de lupus care afectează predominant pielea.

Ce este şi cum se manifestă lupusul

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică autoimună care afectează în jur de 5 milioane de persoane la nivel mondial. Nu se ştie cu exactitate ce cauzează boala, fiind implicaţi factori genetici, endocrini şi de mediu.

Afecţiunea poate avea mai multe forme. Cel mai adesea, lupusul se prezintă doar ca boală cutanată caracterizată prin erupţie localizată facial sau prin erupţie generalizată.

Mai mult de jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu lupus au şi probleme şi cu rinichii, cel mai grav risc fiind insuficienţa renală.

Lupusul poate afecta şi articulaţiile, inima, creierul, plămânii, vasele de sânge, ganglionii şi splina.

Simptomele frecvente ale lupusului sunt:

  • Iritaţia cutanată (eritem al feţei sub formă de aripi de future)
  • Oboseală intensă
  • Dureri articulare
  • Dureri de cap
  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Febră
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Confuzie, pierderi de memorie.

În formele grave, lupusul poate da invaliditate.

Boala nu poate fi vindecată, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos. Printre medicamentele prescrise se numără glucocorticoizii şi imunosupresoarele, care au rolul de a frâna răspunsul imun accentuat, responsabil de întreţinerea bolii.  

Sursă foto: Instagram

Mai multe