Unele alimente nu trebuie reîncălzite. Care sunt acestea?
Sub presiunea timpului, gătim adesea cantităţi mai mari de mâncare, pe care le încălzim de fiecare dată când ne punem la masă. Însă multe alimente pot deveni toxice pentru organism atunci când ating din nou temperaturi mari. Ce nu trebuie reîncălzit şi cum procedăm cu resturile de mâncare?
E mult mai simplu şi mai practic să gătim o dată la câteva zile, timp în care scoatem oala din frigider, încâlzim câte o porţie pentru fiecare membru al familiei şi mâncăm liniştiţi împreună din gustoasele şi sănătoasele praparate gătite în casă. Însă, odată ce am apucat să le reîncălzim, nu mai sunt atât de sănătoase. Pot deveni toxice, chiar cancerigene. Nu orice aliment ne poate pune sănătatea în pericol odată ce este pus iar pe foc, ci doar unele. Care sunt acelea şi ce facem cu ele?
Puiul şi ouăle
O sursă bogată de proteină, puiul este recomandat pentru întreaga familie. Însă, atunci când este reîncălzit, acea proteină benefică organismului îşi schimbă compoziţia, lucru care poate cauza probleme digestive. Ce e de făcut cu restul de pui care ne rămâne la masă? Poate fi folosit în salate sau sandvişuri, pentru a nu fi reîncălzit. Sau, dacă n-ai încotro, îl poţi găti din nou pe aragaz sau la cuptor, dar numai la temperatură joasă. O situaţie similară este şi cu ouăle. Omleta sau ouăle fierte nu mai pot fi din nou încălzite, ca să nu distrugem proteina din componenţa lor. În schimb, putem folosi ouăle fierte rămase într-o salată delicioasă.
Cartofii
Această legumă e des folosită în multe gospodării, câteodată chiar de mai multe ori pe zi, lucru care face posibilă reîncălzirea ei. Numai că reîncălzirea poate da naştere apariţiei botulismului, o toxiinfecţie alimentară cauzată de o bacterie care poate afecta grav sistemul nervos şi muscular. Dacă nu vrei să arunci restul de cartofi fierţi, îi poţi folosi într-o salată orientală, cu ceapă, ou fiert şi oţet, iar cei prăjiţi pot fi gătiţi din nou într-o tigaie plată, la foc mic.
Spanacul
Una dintre cele mai sănătoase preparate poate ajunge să-ţi pună viaţa în pericol! Cum e posibil acest lucru? Reîncălzit, spanacul îşi transformă nitraţii conţinuţi în nitriţi, iar aceştia din urmă pot fi cancerigeni. Dacă nu ai terminat porţia, răceşte resturile repede şi păstrează-le la o temperatură de numai 5 grade Celsius pentru a împiedica producţia de nitriţi.
Uleiul
Dacă am putea refolosi uleiul în care de-abia am prăjit cartofi sau şniţele, ar un mod mai economic de-a găti. Însă destul de toxic pentru organismul nostru! În primul rând, uleiul trebuie pus la flacără mică, însă, chiar şi la o temperatură joasă, uleiul nu poate fi refolosit, din cauza fumului toxic pe care-l emană şi-a radicalilor liberi, ce pot contribui la declanşarea unor boli precum diabetul, Parkinson, Alzheimer, cancerul, atacul cerebral sau infarctul.
Orezul
Este una dintre cel mai des întâlnite resturi de la masa ta, trebuie să recunoşti. Însă reîncălzirea, mai ales la microunde, este contraindicată. De ce? Orezul negătit conţine spori de bacterie Bacillus cereus, care nu sunt distruşi prin gătire. Iar atunci când lăsăm orezul la temperatura camerei după fierbere, aceste bacterii se înmulţesc, ceea ce ne poate provoca simptome precum vărsăturile şi diareea. Şi-atunci ce putem face cu resturile de pilaf? Fierbe nişte apă şi adaugă restul de orez în ea. Nu ţine compoziţia prea mult pe foc, ca să nu devină lipicioasă, şi vei avea surpriza să constaţi că orezul „reciclat“ e la fel de bun ca cel gătit doar o dată. Şi nu uita să-l consumi imediat, pentru a nu repeta procesul de înmulţire a bacteriilor ce provoacă nedorita intoxicaţie alimentară!
INFO
Nu încălzi mâncarea la microunde, deoarece acesta nu încălzeşte alimentele în mod uniform, iar zonele rămase reci favorizează înmulţirea bacteriilor. Foloseşte cuptorul pentru a reîncălzi mâncarea.