Tot ce ai vrut să ştii despre masca de protecţie

28 iunie 2020   Stil de viață

Pe lângă spălarea riguroasă a mâinilor cu apă şi săpun, specialiştii recomandă şi purtarea măştii de protecţie cu scop preventiv contra infecţiei nu noul coronavirus. În acest articol am strâns sfaturile avizate despre acest obiect care ne va ajuta să ne menţinem sănătoşi şi să-i protejăm pe cei dragi.

În ultimele luni, am reînvăţat ce înseamnă o igienă corespunzătoare a mâinilor, ne-am ajustat ritualul de curăţenie şi am devenit mai responsabili în ceea ce priveşte distanţa pe care trebuie să o avem faţă de ceilalţi (1,5 m – 2 m). Acum, este important să ştim cum să purtăm masca de protecţie, pentru ca riscul de transmitere a bolii să fie cât mai mic. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat un grafic de ajutor în folosirea măştii.

Cum o utilizăm şi reutilizăm

Medicul primar de urgenţă Tudor Ciuhodaru a publicat prin intermediul reţelelor sociale un ghid de utilizare şi reutilizare a măştii, subliniind că purtarea ei, chiar dacă nu dispui de una profesională, chirurgicală, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a preveni infecţia. „Distanţa sigură“ actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă, aşa că medicul recomandă purtarea măştii, chiar şi a uneia simple, pentru a ridica gradul de protecţie.

Iată cum fixezi masca, o porţi şi cum o poţi reutiliza:

Înainte să pui masca, deci înainte să o atingi, trebuie să te asiguri că te-ai spălat corect pe mâini. Dacă ai la dispoziţie o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini vei vedea o întăritură metalică. Aceasta trebuie să se aşeze peste nas, iar marginea cealaltă trebuie să fie sub bărbie. Faţa colorată a măştii trebuie să fie în exterior, iar cea albă, spre faţă. Ca să o fixezi, leagă şireturile în spatele capului, într-o poziţie confortabilă, strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este un model cu bucle elastice, pe acestea trebuie să le dai pur şi simplu după urechi. Următorul pas este să adaptezi masca, adică să te asiguri că întăritura metalică este peste nas. Înainte să o dai jos, este obligatoriu să te speli şi să îţi dezinfectezi mâinile. Când scoţi masca, desfă nodurile de la spate şi îndepărteaz-o de faţă ţinând-o de şireturi. 2. Purtare

Cât timp avem masca pe chip, rămâne valabilă regula de a nu duce mâna la faţă. În cazul în care te mănâncă nasul sau gura, dezinfectează mâinile şi, prin mască, te poţi scărpina. Dacă situaţia impune acces temporar la gură, pentru a da jos masca fără a o contamina, apucă folosind 2 degete de exteriorul acesteia şi coboară marginea de sus până sub buza inferioară. Imediat ce este posibil, trage înapoi masca în sus peste nas.

Dacă vorbeşti cu cineva care nu te aude, nu da masca jos şi nici nu te apropia prea mult de interlocutor, ci vorbeşte mai tare.

Ca să mai porţi masca, ia în calcul aceste 3 metode de sterilizare cu eficienţă de peste 99%, spune medicul Ciuhodaru.

Prima constă în expunerea măştii la soare, 30 de minute, lăsând ultravioletele să sterilizeze materialul. A doua se referă la fierberea măştii, 10 minute. Vaporii de apă care se formează în timpul fierberii distrug virusurile. De asemenea, aerul cald la 70 de grade C poate dezinfecta masca de protecţie, cu condiţia ca aceasta să fie expusă la aer cald cel puţin o jumătate de oră.

Nu utiliza pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor, pentru că acestea pot distruge textura şi eficienţa măştii, iar clorul poate să fie toxic.

Reguli suplimentare de purtare

Poţi refolosi masca după 1 săptămână, dacă a fost depozitată într-un loc izolat, la soare, eventual a fost închisă într-o pungă pentru alimente, cu condiţia să nu fie rărită, spartă, mudară.

Dacă ai o mască textilă, o poţi spăla cu detergent obişnuit, însă este important să o clăteşti foarte bine, ca să previi reacţii alergice pe faţă. O poţi călca, pentru că vei spori efectul de sterilizare.

Mai multe