Sunt vegetarienii mai feriţi de cancer?

20 februarie 2022   Stil de viață

Unul dintre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului este alimentaţia. În timp ce unele produse şi-au demonstrat efectul protector, altele, dimpotrivă, trebuie evitate, pentru că pot influenţa apariţia bolii, în anumite condiţii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, modificarea obiceiurilor alimentare este o măsură importantă de luptă contra cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lumea întreagă. Numeroase cercetări arată că schimările în stilul de viaţă, care includ adoptarea unei alimentaţii sănătoase, ajută la prevenirea a 30-50% din toate tipurile de cancer.

Poate o alimentaţie echilibrată să contribuie la scăderea probabilităţii de a dezvolta un cancer? Numeroasele studii realizate până acum arată că răspunsul este afirmativ. Dincolo de efectul protector al unor substanţe nutritive precum antioxidanţii, dieta echilibrată este importantă pentru a ţine greutatea sub control. Este bine de ştiut că obezitatea este implicată în apariţia a 13 tipuri de cancer.

Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Nu trebuie să fii nutriţionist pentru a şti ce hrană să consumi pentru a sta departe de boli şi pentru a-ţi menţine greutatea normala.

Consumă cât mai des:

√ legume, leguminoase şi fructe

√ cereale integrale (pâine integrală, orez integral)

√ proteine de calitate superioară – de curcan, pasăre,

Limitează cât poţi:

⌐ carnea roşie şi procesată (mezeluri, cârnaţi, şuncă)

⌐ produsele bogate în calorii

⌐băuturile carbogazoase

⌐alcoolul.

Vegetarienii, mai protejaţi de boală?

Sunt numeroase studiile care arată că un consum suficient de fructe şi legume poate reduce riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer. De asemenea, există dovezi care arată că vegetarienii au un risc mai mic de a face cancer în comparaţie cu persoanele care au alimentaţie normală. De pildă, vegetarienii au un risc mai mic de a face cancer colorectal, întrucât alimentaţia lor este mai bogată în fibre. Ideal este însă să ai o alimentaţie echilibrată, bogată în consum de vegetale, cereale integrale şi sărac în produse de origine animală, mai ales de carne roşie.

Mai multe