Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic

17 noiembrie 2024   Stil de viață

Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioară!

Stima de sine ridicată este esențială pentru sănătatea noastră mintală și bunăstarea generală. Ea influențează modul în care ne percepem, încrederea în abilitățile noastre și modul în care interacționăm cu ceilalți. O stimă de sine sănătoasă ne permite să primim provocările vieții cu mai multă reziliență și optimism, facilitând atingerea obiectivelor și menținerea relațiilor sănătoase.

În general, oamenii înțeleg prin aceste afirmații niște declarații scurte, scrise, menite să dea un impuls pozitiv stimei de sine. Unele persoane își scriu singure afirmațiile, ca răspuns la provocările emoționale cu care se confruntă. Însă, uneori poate fi util să consulți o listă de afirmații pozitive scrise de alții pentru inspirație.

Cum să procedezi

Stabilește o rutină zilnică, pentru că integrarea afirmațiilor pozitive în rutina zilnică poate fi o modalitate eficientă de a le face parte din viața ta. De exemplu, poți începe ziua cu câteva minute de recitare a afirmațiilor pozitive.

O altă sugestie este să personalizezi afirmațiile pe baza nevoilor și emoțiilor tale specifice, pentru a fi mai eficiente.

Dar, este perfect și să folosești afirmații scrise de alții, care rezonează cu tine.

Repetă-ţi cât mai des următoarele!

1. Sunt o persoană puternică și capabilă.

2. Am făcut lucruri dificile, cu succes, în trecut și le pot face din nou.

3. Este normal să mă simt supărat și trist uneori, asta înseamnă că fii om.

4. Granițele mele personale sunt importante și este normal să-mi exprim nevoile.

5. Să spun „Nu” este suficient și nu trebuie să explic sau să-mi justific limitele.

6. Sunt demn să primesc lucruri bune și să-mi împlinesc scopurile în viață.

7. Trecutul este trecut, iar trecutul meu nu-mi prezice viitorul.

8. Mă iert pentru greșelile pe care le-am făcut și refuz să le las să lucreze împotriva mea.

9. Nu trebuie să renunț la speranțele și la visurile mele.

10. Toată munca grea pe care o fac pentru a-mi atinge obiectivele va da roade.

Pentru ca afirmațiile pozitive să fie eficiente, trebuie să le repeți cu convingere și să crezi în ele. Concentrează-te pe cuvintele pe care le rostești și permite-le să-ți pătrundă în conștiință. Cu timpul, aceste afirmații vor deveni parte din gândirea ta și te vor ajuta să adopți o mentalitate pozitivă.

Ce avantaje au

Reducerea stresului. Studiile au arătat că repetarea afirmațiilor pozitive activează zonele creierului responsabile de recompense și evaluare pozitivă. Concentrarea pe aspectele pozitive ale sinelui poate duce la sentimente de bine, similare cu cele experimentate atunci când primim un cadou neașteptat sau suntem lăudați de cineva pe care îl admirăm.

Creșterea sentimentului de bine. Rostirea afirmațiilor pozitive poate crește sentimentele de bine și de satisfacție generală. Acestea ne fac să ne amintim de valoarea noastră, talentele speciale și capacitatea de a face față situațiilor dificile. Având aceste ancore zilnice, cu care putem contracara gândirea negativă.

Îmbunătățirea relațiilor. Un studiu din 2014 publicat în Annual Review of Psychology a constatat că autoafirmațiile pozitive pot ajuta la menținerea și îmbunătățirea sănătății relațiilor. Acestea contribuie la creșterea empatiei și înțelegerii reciproce, reducând conflictele și promovând conexiuni mai puternice și mai sănătoase.

Sprijină schimbările necesare. Când te lupți cu anumite comportamente, afirmațiile pozitive pot sprijini schimbările care îmbunătățesc sănătatea mintală. Prin repetarea constantă a acestor afirmații, putem reprograma gândurile negative și înlocui modelele de gândire disfuncționale cu cele pozitive. Acest proces poate duce la adoptarea unor comportamente mai sănătoase și mai constructive.

Mai multe