Spălăturile vaginale-bune sau nu?

18 octombrie 2021   Stil de viață

Fie din dorinţa de a scăpa de secreţiile vaginale abundente sau pentru a preveni o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat, unele femei apelează la duşuri vaginale. Acestea pot face mai mult rău decât bine dacă nu sunt făcute la recomandarea medicului.

Acizii lactici te protejează de infecţii

Flora vaginală, o parte a florei umane, este formată din numeroase microorganisme. Cele care asigură nivelul optim al pH-ului sunt din familia Lactobacillus, care produc acizii lactici. Aceştia protejează vaginul împotriva infecţiilor prin menţinerea unui pH optim de sub 4,5. Când duşurile vaginale sunt prea frecvente, echilibrul florei este distrus, iar bacteriile nu mai întâlnesc bariera naturală de protecţie. Astfel apar infecţiile vaginale.

Doar la recomandarea medicului

Spălăturile vaginale nu trebuie să fie un obicei de rutină, cu atât mai puţin unul zilnic. Unele infecţii vaginale, cum este candidoza, produc o secreţie vaginală abundentă, numită leucoree. Doar în urma consultului specializat şi după analiza examenului de secreţie vaginală şi de cultură, medicul specialist recomandă tratamentul adecvat. Înainte de începerea lui, doctorul poate indica îndepărtarea secreţiei în exces prin intermediul spălăturilor vaginale. Aşadar, duşurile vaginale sunt recomandate doar în situaţii speciale, ca adjuvant în cazul infecţiilor vaginale.

Se folosesc soluţii speciale

Atunci când sunt indicate de medicul ginecolog, spălăturile vaginale se fac cu ajutorul unui dispozitiv medical, un irigator, care se găseşte în farmacii. Există numeroase preparate sub formă de pulbere care se dizolvă în apă şi care pot fi folosite în spălătura vaginală. La fel de recomandat este şi bicarbonatul de sodiu.

Nu sunt un mijloc de contracepţie

O secreţie vaginală care atrage atenţia prin miros, aspect sau consistenţă modificată poate fi semnul prezenţei unei infecţii vaginale. În aceste cazuri este recomandată vizita la medic pentru diagnostic şi tratament. Infecţia vaginală poate dispărea numai în urma tratamentului local cu ovule şi/sau cu tablete antibiotic sau antimicotice. De asemenea, duşurile vaginale nu reprezintă o metodă de contracepţie, aşadar nu sunt recomandate după contacte sexuale neprotejate.

Info plus

Vaginul se curăţă singur, în mod natural, iar duşurile vaginale nu sunt necesare în ultimele zile din ciclu menstrual pentru a îndepărta resturile de sânge.

Caseta specialistului

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei „Planifică Neprevăzutul“

Prin modificarea pH-ului vaginal, spălăturile vaginale frecvente favorizează apariţia vaginozei bacteriene, a candidozei vaginale acute şi recurente (cu mai mult de 3 episoade pe an), a infecţiei cu Gardnerella vaginalis şi a altor infecţii. În plus, accentuează senzaţia de uscăciune şi amplifică disconfortul local în cazul femeilor aflate la menopauză, care se confruntă cu o uscăciune vaginală determinată de absenţa hormonilor estrogeni.

Mai multe