Soia: la ce să fii atent când o consumi

17 octombrie 2021   Stil de viață

În post, cresc proviziile de pateuri vegetale, mezeluri, chifteluţe, şniţele din soia, dar şi brânzeturi tofu. Soia poate imita gustul cărnii şi ne ajută să ţinem postul mai uşor. Totuşi, este nevoie de unele precauţii.

Soia este o legumă-cameleon care înlocuieşte în perioada postului carnea şi lactatele, fiind bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia atrage multe persoane către raioanele destinate produselor vegetale, fie că ţin post sau nu. O altă parte bună despre soia este că are calităţi terapeutice puse pe seama conţinutului de antioxidanţi, care oferă protecţie faţă de unele tipuri de cancer, cum este cel mamar.

La ce să fim atenţi

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea aduce tulburări endocrine, mai ales femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Citeşte etichetele produselor de post

În post, sunt la mare căutare pateurile vegetale. Ştim însă ce conţin amestecurile care înlocuiesc pateurile de ficat şi mezelurile? Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi, dar pentru asta trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumpărăm. Nutriţionistul Corina Zugravu ne dă un indiciu care să ne ajute să alegem produse de calitate în post: „Indic consumatorilor să se uite pe etichetă şi să aleagă acele produse unde soia sau boabele de soia sunt pe primul sau al doilea loc în ingrediente, nu pe cele care au pe primele locuri grăsime, apă şi alte minuni“.

Atenţie la E-uri!

„Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu sunt indicate copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, pentru că poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac“, scrie în cartea „Noua Ordine Alimentară: Şi noi ce mai mâncăm?“ prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

CASETĂ SPECIALIST

Dr. Corina Zugravu,  

medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Soia este foarte sănătoasă şi o porţie (aproximativ 200 g) - două pe zi, în timpul postului, sunt binevenite, pentru că aduc proteine de calitate, vitamine, fitonutrienţi. Soia ca atare, însă, e greu de preparat în casă. Mai ales la noi, care nu ne bucurăm de o tradiţie în consumul de soia. De preferat ar fi să luăm produse gata preparate, cu toate că eu le-aş recomanda pe cele mai simple, stil tofu sau concentratele proteice deshidratate, pe care să le gătim ulterior noi înşine. Mâncărurile gata de consum nu că sunt rele, dar pentru a fi cât de cât plăcute de către consumatori, sunt „garnisite“ cu foarte multă sare şi grăsime.

Mai multe