Sfatul specialistului, nutritionist Lorena Săroiu:De ce unele grăsimi sunt bune şi altele sunt rele?

23 ianuarie 2020   Stil de viață

Avem tendinţa să asociem noţiunea de grăsimi cu ceva nesănătos, de care trebuie să ne ferim, însă corpul uman are nevoie şi de ele pentru a funcţiona optim. Reprezintă o sursă concentrată de energie, contribuie la funcţionarea creierului, asigură aportul necesar de vitamine solubile în grăsimi (A,D,K,E), menţin sistemul imunitar puternic şi contribuie la formarea unor hormoni esenţiali. Este motivul pentru care o dietă echilibrata în grăsimi este sănătoasă.

Pentru a şti cum să faci alegerile sănătoase este bine să ştii câte tipuri de grăsimi există şi care este sursa lor. Te ajută nutriţionistul Lorena Săroiu.

Exista 3 tipuri de grăsimi: bune, rele şi foarte rele.  

Grăsimile bune sunt cele nesaturate (mononesaturate şi polinesaturate). Acestea sunt lichide la temperatura camerei, se găsesc în mod special în uleiuri, nuci şi seminţe, avocado, măsline, peşte gras (precum somonul, tonul, macroul, heringul, păstrăvul). Aceste grăsimi sunt cele care contribuie la reducerea riscurilor de afecţiuni cardiovasculare, de cancer la sân, reduc nivelul de cholesterol şi vin în ajutor în lupta cu kilogramele.

Grăsimile rele sunt cele saturate. Consumul lor excesiv creşte nivelul de colesterol LDL din sânge şi sporeşte riscul de afecţiuni cardiovasculare. Sunt solide la temperatura camerei şi provin în special din surse animale: carne grasă cu piele, unt, untură, gălbenuş de ou, mezeluri, brânzeturi, brânza topită, căşcaval etc.). Consumul lor trebuie limitat din punct de vedere cantitativ - grăsimile saturate pot fi benefice doar dacă sunt consumate în cantităţi moderate şi provin din surse sigure.

Grăsimile „foarte rele” sunt grăsimile trans. Acesta trebuie eliminate complet din alimentaţie deoarece creează o mulţime de probleme. Sunt în general obţinute sintetic în industria alimentară, din grăsimi nesaturate, printr-un proces numit „hidrogenare”. Pe etichetele produselor care conţin aceste grăsimi trans apare menţiunea „ulei vegetal parţial hidrogenat“.Din păcate, le găsim aproape peste tot:  în produsele de patiserie, margarină, produsele semi-preparate, prăjituri, fursecuri, biscuiţi, anumite sosuri, snacksuri, alimente de tip fast-food.

  • Nu spuneţi „NU” grăsimilor, ci aveţi grijă ca cele pe care le consumaţi să fie sănătoase. Evitaţi produsele cu etichete ce conţin “0% grăsime” sau „conţinut redus de grăsimi” deoarece grăsimea de acolo poate fi înlocuită cu ceva mult mai dăunător: zaharul!
  • Nu cumpărati produse pe a căror etichetă veţi vedea scris „grăsimi vegetale hidrogenate”.
  • Cel mai important sfat… alegeţi cât se poate de des alimentele care nu au nevoie de etichetă pentru a şti că sunt sănătoase: fructe şi legume.
Mai multe