Refacerea florei intestinale se face cu alimente fermentate şi prebiotice
Menţinerea echilibrului microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv este esenţială pentru sănătatea fizică şi psihică. Cum se reface şi se menţine sănătoasă flora intestinală?
Flora intestinală este alcătuită din milioane de bacterii, viruşi şi alte elemente. Anumiţi microbi sunt benefici sau chiar esenţiali pentru sănătate, în timp ce alţii dăunează, mai ales când se multiplică. Constipaţia, respiraţia urât mirositoare, starea de oboseală prelungită sunt câteva semne care ar putea indica faptul că flora este dezechilibrată. Cum se procedează pentru refacerea florei intestinale şi îmbunătăţirea stării de sănătate?
Probioticele şi mâncărurile fermentate ajută la refacerea florei intestinale
Probioticele au rolul de a susţine echilibrul florei intestinale şi de a preveni inflamaţiile şi alte probleme intestinale. La farmacie se găsesc suplimente cu probiotice (se pot lua fără reţetă), însă e bine de ştiut că alimentele fermentate sunt o sursă naturală de probiotice. Pentru refacerea florei intestinale se pot consuma varză murată şi alte legume murate, kefir şi ceai kombucha, care, de asemenea, susţin digestia şi stimulează imunitatea.
Prebioticele contribuie şi ele la refacerea florei intestinale
Probioticele se hrănesc cu prebiotice, care sunt fibre non-digerabile, proces care stimulează proliferarea bacteriilor bune în intestin. Printre alimentele care conţin prebiotice se numără bananele, usturoiul, ceapa, sparanghelul, cicoarea şi cerealele integrale.
Mai puţin zahăr, mai puţin stres
Printre inamicii unei flore intestinale echilibrate se numără zahărul şi îndulcitorii artificiali, precum şi stresul. Se pare că îndulcitorii artificiali, deşi nu sunt zahăr, pot creşte şi ei glicemia din cauza efectului negativ pe care îl au asupra florei bacteriene. Prin urmare, este încurajat un consum moderat de dulciuri. Grijile, problemele, starea psihică proastă influenţează negativ multe procese din organsim, deci e recomandat să se găsească metode eficiente de manageriere a stresului, care să aibă impact pozitiv asupra stării generale de sănătate.
Ce mai poţi face pentru o floră intestinală echilibrată?
- Nu lua antibiotice după ureche, ci doar în cazul în care îţi recomandă medicul!
- Introdu mişcarea în viaţa ta! Cercetările arată că exerciţiul fizic regulat nu doar că ţine obezitatea la distanţă, ci, alături de o alimentaţie potrivită, îmbunătăţeşte şi starea de sănătate a florei intestinale.
- Dormi suficient! Cele 7-8 ore de somn pe noapte nu sunt un mit, e nevoie de ele pentru sănătatea generala a organismului, fizică şi psihică. Lipsa de somn creşte riscul de afecţiuni inflamatorii şi influenţează negativ flora intestinală.
- Evită fumatul! Pe lângă efectele negative mai cunoscute asupra plămânilor şi inimii, fumatul afectează şi flora bacteriană.
- Încearcă o dietă vegetariană măcar câteva zile pe săptămână: studiile au arătat diferenţe semnificative între flora intestinală a consumatorilor de carne şi a celor care au o dietă bazată preponderent pe vegetale, în favoarea acestora din urmă.
Citeşte mai multe despre refacerea florei intestinale: