Produsele expandate, sănătoase sau nu?

12 februarie 2021   Stil de viață

Cerealele expandate sunt, de multe ori, o alegere a multora dintre noi pentru micul dejun ori pentru gustări. Înainte de a cumpăra astfel de produse, e bines ă ştii câteva lucruri despre ele.

Cerealele expandate se obţin în urma presării la aburi, proces cunoscut şi sub numele de extrudare. Pot fi supuse expandării grâul, orezul, hrişca, meiul, ovăzul şi porumbul, care capătă fie forma unor rondele, a unor bobiţe sau a unor turte.

Cele mai bune alegeri pe care le poţi face sunt cerealele expandate simple, care au fost supuse doar procesului de extrudare, pentru că nu conţin aditivi alimentari.

Orezul expandat, bun în diete

Produsele exapandate pot fi de ajutor dacă eşti la dietă, pentru că induc rapid senzaţia de saţietate.  Poţi include în dietă orez sau grâu expandat, un înlocuitor ideal pentru pâine. O felie conţine aproximativ 25 de calorii, ceea ce înseamnă că poate fi alegerea potrivită fie pentru micul dejun, fie pentru gustările dintre mese.

Există şi sortimente de cereale expandate fără gluten, recomandate persoanelor care au intoleranţă la gluten.

 Zahărul, pericolul ascuns

Trebuie menţionat însă că unele sortimente de cereale pot conţine zahăr, arome, coloranţi şi  conservanţi. Un studiu efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), anul trecut, atrage atenţia asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în cerealele rafinate destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătăţii acestora. Zahărul poate să ducă la dereglări în metabolismul calciului, să favorizeze apariţia obezităţii şi a diabetului.

Aceste produse pot conţine şi aditivi alimentari care pot dăuna sănătăţii. De aceea, nu cumpăra cereale expandate înainte să citeşti eticheta. Totodată, ori de câte ori ai ocazia, poţi alege la micul dejun sau cină variantele cât mai puţin procesate ale cerealelor. O altă variantă o reprezintă cerealele expandate bio. 

Ştiai că…

… musli, combinaţia de cereale, fructe uscate, seminţe şi nuci a fost creată de doctorul elveţian Bircher Benner, în anul 1900?

Mai multe