Vitamine esenţiale pentru o minte ageră

7 mai 2015   Nutriție

În cele ce urmeează, îţi vom prezenta cele mai bune vitamine pentru funcţionarea optimă a creierului, cât şi pentru menţinerea unui organism sănătos!

Vitamine esenţiale pentru o minte ageră: magneziu

Magneziul stimulează o serie de procese metabolice şi intervine în producerea de neurotransmiţători, fiind un nutrient esenţial pentru un creier activ şi sănătos. De aceea, doza zilnică recomandată de magneziu este cuprinsă între 300 şi 350 de miligrame.

Totodată, include în alimentaţia ta cele mai bogate surse de magneziu precum: migdale, susan, cereale integrale, cacao, soia, orez brun, spanac, năut, pătrunjel sau ouă.

Vitamine esenţiale pentru o minte ageră: glucide

Consumul de carbohidraţi sănătoşi asigură organismului energia de care are nevoie. Totodată, aceste glucide stimulează producţia de insulină şi de aminoacizi, precum triptofan, esenţiali pentru relaxare şi reducerea nivelului de stres, unul dintre cei mai mari inamici ai creierului.

Astfel, cele mai importante surse de glucide sănătoase sunt ovăzul, cerealele integrale, leguminoasele, hrişca, uleiul de măsline şi mazărea.

Vitamine esenţiale pentru o minte ageră: fosfor

Fosforul ajută la întărirea membranelor celulare şi a neuronilor, precum şi la o mai bună memorie. Mai multe studii au relevat importanţa acestui mineral pentru organism şi îmbunătăţirea proceselor cognitive de bază.

Printre alimentele de bază care conţin fosfor se numără brânzeturile maturate, sardinele, ciocolata neagră, iaurtul grecesc fără zahăr, ouăle şi carnea de pasăre (de curte, de preferat).

Vitamine esenţiale pentru o minte ageră: B6 şi B12

Datorită acestor două vitamine esenţiale, creierul sintetizează în mod corect dopamina, serotonina şi adrenalina, ajutând totodată organismul să metabolizeze proteinele. În plus, aceste două stimulează circulaţia sangvină cerebrală şi îmbunătăţesc memoria.

Cele mai importante surse alimentare de vitamina B6 şi B12 sunt: fisticul, bananele, gălbenuşul de ou, alunele, fructele de mare, carnea de mânzat şi miel, păstrăv/ton/sardine, iaurturi.

Vitamine esenţiale pentru o minte ageră: zinc

Zincul are grijă de sănătatea pielii, grăbeşte procesul de vindecare a pielii, luptă împotriva cancerului şi întăreşte imunitatea organismului. În plus, zincul este un nutrient esenţial pentru memorie şi stabilitatea cognitivă.

Cele mai bogate surse alimentare de zinc sunt: arahidele, ciocolata neagră, fructele de mare, seminţele de dovleac şi de susan, germenii de grâu şi carnea de miel.

Mai multe